• Vitamínové pochúťky

          • Milí rodičia, 

            dňa 23.9.2021 sme si pre vaše detičky pripravili rôzne zaujímavé aktivity na tému OVOCIE. Deti na poznávanie ovocných plodov využili všetky svoje zmysly. Zrak použili na pozorovanie listov, plodov. Pomohli si aj s lupou, alebo mikroskopom. Sluch využili na počúvanie rôzných informácií a zaujímavostí týkajúcich sa ovocia, hmat na skúmanie povrchu listov. Či deti poznajú chuť ovocia sme zistili tak, že ochutnávali ovocie so zatvorenými očami a pokúsli sa ho pomenovať. Spoločne sme vykrajovali ovocie a následne ho sušili. Vzniklo nám tak sušené ovocie, ktoré nám veľmi chutilo. Pomocou odšťavovača sme si vyrobili čerstvú ovocnú šťavu a ochutnali sme aj domáci čučoriedkový džem. Všetci dostali poriadnu dávku vitamínov. Preto veríme, že toto chladné obdobie nás už nezastaví a budeme škôlku navštevovať aj naďalej. Vás, milí rodičia, povzbudzujeme k tomu, aby ovocie bolo súčasťou jedálnička aj u vás doma. 

          • Poplatok za MŠ - mesačný príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov za pobyt dieťaťa v materskej škole

          • Rodičovský príspevok za pobyt dieťaťa v MŠ  sa uhrádza bezhotovostne na číslo účtu SK12 0200 0000 0019 3788 1251 do 10. kalendárneho dňa v príslušnom mesiaci vo výške 12€/dieťa. Do poznámky  uveďte meno dieťaťa. Variabilný symbol nie je potrebné vypĺňať. Za predškolákov sa rodičovský príspevok NEUHRÁDZA.

            Príspevok sa neuhrádza, ak zákonný zástupca dieťaťa predloží riaditeľovi materskej školy doklad o tom, že je poberateľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi podľa osobitného predpisu. 

            Príspevok sa neuhrádza za dieťa, ktoré je umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu.

            Príspevok v materskej škole na základe rozhodnutia zriaďovateľa sa neuhrádza:

            a) za dieťa, ktoré má prerušenú dochádzku do materskej školy na viac ako 30 po sebe nasledujúcich dní z dôvodu choroby alebo rodinných dôvodov preukázateľným spôsobom.

            b) za dieťa, ktoré nedochádzalo do materskej školy v čase školských letných prázdnin alebo bola prerušená prevádzka materskej školy zapríčinená zriaďovateľom alebo inými závažnými dôvodmi, v týchto prípadoch uhrádza zákonný zástupca pomernú časť príspevku

          • Školská jedáleň- informácie pre stravníkov

          •  

            1. Úhrada stravného

            Od 1.9.2021 sa platba za stravné a režijné náklady sa uhrádza cez internetbanking.

            Číslo účtu je:

            IBAN SK6002000000000022536332  a platba sa uhrádza vopred najneskôr  do 10. dňa v mesiaci.

            Do správy pre prijímateľa je potrebné uviesť meno a priezvisko dieťaťa, ako variabilný symbol zadať mesiac a rok, za ktorý je úhrada realizovaná. Preplatok Vám bude vrátený  na konci školského roka. 

             

            2. Výška stravného (viď obr.)

            Dieťa materskej školy v hmotnej núdzi, dieťa predškolák alebo žiak základnej školy má nárok na dotáciu k stravovacím návykom iba v prípade, ak sa zúčastní výchovno – vzdelávacieho procesu v škole a odoberie obed.

             

             3. Výdaj obedov

             Výdaj obedov 11,00 – 14,00 hod

            Strava sa nevydáva mimo školskej jedálne. Výnimkou sú náhle ochorenia dieťaťa, v tom prípade si rodič môže odobrať obed do obedára v prvý deň ochorenia. Nasledujúce dni sa dieťa odhlási. Do obedára sa vydáva len cudzím stravníkom.

             

            4. Prihlasovanie a odhlasovanie zo stravy

             Odhlasovanie:

            Odhlasovanie  žiakov ZŠ s MŠ v Habovke z obedov bude prebiehať  elektronicky. Po  prihlásení sa do aplikácie je potrebné zadať  ikonu Jedálny lístok a na príslušný deň sa odhlásiť. Odhlasuje sa  deň vopred, prípadne v daný deň do 07:30 hod. ráno. Odhlásiť žiaka je možné aj na viac dní dopredu alebo aj spätne prihlásiť. V prípade neobdržania hesla je možné odhlásiť sa zo stravy telefonicky 043 5395 322.

            V prípade neprítomnosti dieťaťa/žiaka na výchovno – vzdelávacom procese v škole, alebo jeho ochorenia, je povinnosťou zákonného zástupcu odhlásiť dieťa zo stravy v určenom čase. Za včas neodhlásenú stravu sa dotácia k stravovacím návykom neposkytuje, zákonný zástupca je povinný uhradiť príspevok za stravné v plnej výške aj režijné náklady.  

             

            5. Jedálny lístok

            Jedálny lístok je zostavený na základe zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov. Aktuálny jedálny lístok je vyvesený na nástenke v školskej jedálni a na internetovej stránke školy.

            Zloženie jedálneho lístka je nasledovné:   1x v týždni múčne sladké jedlo

                                                                               1x v týždni slané bezmäsité jedlo

                                                                               1 x v týždni polomäsité jedlo

                                                                               2 x v týždni plná norma mäsa

            Školská jedáleň taktiež zabezpečuje pitný režim, v ktorom sú uprednostňované nápoje s nižším obsahom cukru.

          • Dotácia na školskú stravu, zmena od 1.9.2021

            • Dňa 01.08.2021 nadobudnú účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), ktorými sa plošne ukončuje poskytovanie dotácie na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ – „obedy zdarma“.

               

              Od šk. r. 2021/2022 bude poskytovaná dotácia na stravu len deťom:

              • ak je rodina v hmotnej núdzi,

              alebo

              • ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima,

              alebo

              • ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na daňový bonus.

               

              Aké potvrdenie je potrebné priniesť do školy pre „obedy zdarma“?

              1. Ak je rodina v hmotnej núdzi: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Tvrdošíne, oddelenie hmotnej núdze.
              2. Ak je príjem rodiny najviac vo výške životného minima: Potvrdenie Vám na požiadanie vystaví Úrad práce sociálnych vecí a rodiny v Tvrdošíne, oddelenie hmotnej núdze.
              3. Ak si ani jeden člen domácnosti neuplatnil nárok na Daňový bonus: Čestné vyhlásenie.

              Potvrdenia, resp. Čestné vyhlásenie je potrebné priniesť do školy a preukázať sa nimi v čase od 9.8. 2021 do 23.8. 2021 u p. Pilárovej do 14. hod., alebo vhodiť do poštovej schránky pri hlavnom vstupe do školy.

              Pozor: Ak nastane zmena a zákonný zástupca požiada o daňový bonus v priebehu roka alebo na konci zúčtovacieho obdobia a neoznámi to škole (rodič poberá dotáciu na školskú stravu a zároveň uplatňuje aj daňový bonus), v tom prípade finančné prostriedky na školskú stravu boli dieťaťu poskytované neoprávnene od dátumu uplatnenia si daňového bonusu a zákonní zástupca je povinný vrátiť všetky finančné prostriedky, ktoré čerpal.

              Zákonní zástupcovia, ktorí nespĺňajú ani jednu z vyššie uvedených podmienok, hradia poplatok za školskú stravu v plnej výške. Výška stravného (obedy a desiaty) bude zverejnená pred začiatkom šk. roka 2021/2022.

            • DOTÁCIA NA ŠKOLSKÚ STRAVU, ZMENA OD 1.9.2021:

          • OZNAM

          • Oznamujeme rodičom,

            že  od 12.07. 2021 do 31.08.2021

            bude dočasne prerušená prevádzka MŠ Habovka.

            Prevádzka MŠ Habovka bude obnovená od 02.09. 2021

          • S batôžkom cez hory

          • Celý predošlý týždeň sme sa spoločne tešili na piatkový výlet vláčikom na Zverovku. Výlet sme odštartovali jazdou vláčikom. Cestu sme si spríjemnili spievaním piesní. S deťmi z triedy Zvedavkov a Šikovníčkov sme vystúpili pri hoteli Primula, odkiaľ sme sa vybrali na turistickú prechádzku okolo jazera Maras a náučných chodníkom sme sa dostali ku chate Zverovka, kde nás čakala trieda Slniečok. Spoločne sme sa občerstvili a presunuli ku chate Horskej záchrannej služby, kde nás už očakával horský záchranár, ktorý deťom porozprával o ich záchrannej službe, poukazoval im horolezecké nástroje a záchranárske nosidlá. Deti si dokonca vyskúšali ošetrovanie zraneného a transport na nosidlách. V závere si prezreli záchranárske vozidlo, v ktorom si mohli aj posedieť a vypočuli si jeho zvuk sirény. Za priblíženie práce záchranárov sme sa pekne poďakovali a pri chate Zverovka sme si plný zážitkov, opäť nastúpli do vláčika, ktorý nás zaviezol späť do škôlky. 

          • ESCAPE ROOM

          • ...alebo zážitková úniková hra. Dňa 10.06.2021 sa tejto hry zúčastnili aj naši budúci prváčikovia. Bola pre nich pripravená tmavá miestnosť plná úloh, hlavolamov, logických hier, postrehu, šikovnosti a jemnej motoriky. Ako správny pátrací agenti sa museli dostať von zo zamknutej miestnosti v časovom intervale. Boli rozdelení do dvoch tímov, kde za vyriešenie úloh získali kódy na otvorenie zámkov od trezorov a skrinky, kde zodpovedaním správnej odpovede na hádanku mohli prestrihnúť drôt, ktorý zastavil čas. Spoločným úsilím to deti zvládli za skvelý čas. Deti mali z tejto zážitkovej hry veľmi dobrý pocit, radosť a pri zhodnotení tejto aktivity odpovedali, že by si to zopakovali ešte raz. Za ich postreh a šikovnosť si zaslúžili veľkú pochvalu. 

          • Olympiáda

          • V stredu 9.6.2021 sme zrealizovali pre deti škôlkársku olympiádu, na ktorej sa zúčastnili všetky triedy. Olympiádu sme otvorili spoločným sprievodom za piesne olympijskej hymny. Nechýbalo podávanie olympijskeho ohňa po stanovištiach. Spoločne sme si dali rozcvičku a ako športovci skladali sľub čestného a férového športovania. Nasledovalo rozdelenie detí do družstiev a postupne plnili disciplíny, pri ktorých si overovali svoje pohybové zručnosti. Každé stanovište predstavovalo jeden kontinent, ktorému bolo pridelené zviera. Deti v disciplínach pohybovo dramatizovali dáne zvieratá. Za zvládnutie všetkých disciplín dostali medailu.  

          • Olympiáda v našej mš

          • Milí rodičia, zajtra 9.6.2021 organizujeme pre deti detskú olympiádu, preto Vás chceme poprosiť aby prišli deti zajtra športovo oblečené a hlavne aby mali pevnú športovú obuv a šiltovku. Ďakujeme

          • Návšteva policajtov v mš

          • Dňa 3.6.2021 zavítal do našej škôlky pán policajt, ktorý s deťmi diskutoval o dopravnej výchove a bezpečnosti na ceste. Hlavným zameraním besiedky boli zásady slušného správania sa na ceste, chodníku, prechádzaní cez cestu o používaní reflexných prvkov a bezpečného sedenia v aute. Deti boli poučené, ako sa majú správať na ceste, ako chodci, cyklisti, korčuliari, a tak sa bezpečne dostať do cieľa. Deti si prakticky vyskúšali, ako majú dodržať základné pravidlá bezpečnosti pri chôdzi na chodníku, ceste a pri prechádzaní cez cestu. Po absolvovaní besiedky sme sa spoločne presunuli na školský dvor, kde nás už očakávali ďalší policajti aj s policajnými psami. Pán policajt deti oboznámil, na čo všetko je policajný pes vycvičený, kde všade je nápomocný svojmu psovodovi a predviedli ukážky výcviku policajného psa a aj ukážku policajného zásahu a odhalenie so zadržaním páchateľa. Nechýbal varovný výstrel, zvuk sirén s ktorým sa policajti s nami rozlúčili.  

          • ROZPRÁVKOVÝ DEŇ DETÍ

          • Oslava medzinárodného dňa detí sa v našej mš niesol v myšlienke spoločného zážitku, a tak sa aj stalo. V dnešný deň sa areál mš zmenil na rozprávkovú krajinu, a teda nielen takú obyčajnú, ale na rozprávkovo, v ktorom deti zdolávali rôzne úlohy. Na každom stanovišti hádali hádanku a zdolávali rôzne úlohy s obmenou pohybových, matematicko-logickým, motorických aktivít s overovaním a zdokonaľovaním poznatkov známych rozprávok. Z plnenia jednotlivých úloh sa deti s radosťou, úsmevom a povzbudením vrhali do ďalších úloh. V závere si spoločne zatancovali a dramatizovali dej rozprávky - Snehulienka. Vyhodnotili sme si aktivity a spoločne sa odmenili potleskom a krásnym úsmevom. 

                

            Našim cieľom bolo urobiť deťom radosť a vyčariť im úsmev na tvári. Odmenou nám bol ich smiech, ktorý nás nesmierne potešil a teda aj ich radosť, ktorá sa stala aj našou radosťou. Zažili sme deň plný smiechu, radosti, láskavých momentov a dobrodružstva.

        • Vitajte na stránkach našej školy