• Rastliny-kvety

          • Milé naše detičky, veríme, že ste zažili krásny víkend, plný lásky a pohody. Maminkám ste sa poďakovali za ich lásku, starostlivosť. Mnohí ste ich určite potešili vyrobeným srdiečkom alebo kvietkom. A práve tento týždeň budeme poznávať kvietky. Možno zistíte ako sa volá kvietok, ktorým ste obdarovali svoju maminku. V časti Hravá škôlka nájdete plno zaujímavých aktivít od Vašich milujúcich pani učiteliek, ktoré sa aj tento týždeň prihovárajú touto formou a tešia sa na vaše fotky, ako sa napríklad staráte o svoju záhradku, ako ste si zašli do prírody pozorovať kvietky, alebo ste si niečo vyrobili, zaspievali. Už teraz Vám za Vašu šikovnosť gratulujeme a ďakujeme. 

            Vaše pani učiteľky.

            Rastliny - kvety zhodnotenie

            Milé deti ! 

            Ďakujeme vám za prekrásne práce, ktoré ako vidíme ste robili s úsmevom a radosťou. Veríme, že ste sa niečo nové dozvedeli o rastlinách a spoznali ste aj možno nové kvietky. Veľmi nás to potešilo, že ste si vyskúšali zasadiť aj semienko, aby ste zistili ako sa o neho starať, aby vám vyrástol z neho nejaký krásny kvietok. Dúfame, že ste si aj zaspievali a zatancovali a zlepšili si tak náladu pri tomto upršanom týždni. Veľká vďaka patrí samozrejme vám milí rodičia za to, že sa spolu so svojimi deťmi počas každej novej témy hráte, tvoríte, vysvetľujete, spoznávate a spolupracujete s nami, čo si veľmi vážime. Máme radosť z každej jednej fotky poprípade videa, ktoré ste nám poslali. Ďakujeme. Ste šikovné detičky :)

            S láskou vaše pani učiteľky

          • ZÁPIS DO MŠ

          • RIADITEĽSTVO ZŠ S  MŠ HABOVKA OZNAMUJE RODIČOM, KTORÍ MAJÚ ZÁUJEM PRIHLÁSIŤ SVOJE DIEŤA DO MŠ, ŽE PODÁVANIE

            ŽIADOSTI O PRIJATIE DIEŤAŤA DO MATERSKEJ ŠKOLY

            NA ŠKOLSKÝ ROK 2020/2021

            SA USKUTOČNÍ  V TERMÍNE od 30.04. do 31.05.2020

            Zápis sa netýka detí, ktoré už materskú školu navštevujú.

            S TÝM, ŽE:

            • PODÁVANIE ŽIADOSTI SA BUDE REALIZOVAŤ ELEKTRONICKOU FORMOU. Je potrebné vypísať a odoslať elektronickú žiadosť, ktorú nájdete na  web stránke materskej školy mshabovka.edupage.org  v časti  zápis do MŠ, elektronická prihláška. Ak ste správne vyplnili prihlášku, príde Vám potvrdzujúci email. Vytlačte si ju a podpísanú si zatiaľ uschovajte. https://mshabovka.edupage.org/register/
            • POTVRDENIE O ZDRAVOTNOM STAVE DIEŤAŤA OD LEKÁRA SA ZATIAĽ NEVYŽADUJE. Potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa zákonný zástupca dieťaťa predloží najneskôr do štyroch týždňov od skončenia mimoriadneho prerušenia školského vyučovania. Ak do času vydávania rozhodnutia o prijatí dieťaťa  zákonní zástupcovia dodatočne nepriložia potvrdenie o zdravotnom stave, dieťa bude prijaté len na adaptačný pobyt.
            • AK IDE O DIEŤA SO ŠPECIÁLNYMI VÝCHOVNOVZDELÁVACÍMI POTREBAMI, TAKTIEŽ SA ZATIAĽ NEVYŽADUJE PREDLOŽENIE VYJADRENIA PRÍSLUŠNÉHO ZARIADENIA VÝCHOVNÉHO PORADENSTVA A PREVENCIE. Ak zákonní zástupcovia dieťaťa so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami dodatočne nepriložia potvrdenie o zdravotnom stave a vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, dieťa bude prijaté len na diagnostický pobyt.

            V prípade otázok sa môžete informovať na

            tel. č. 0911285959  alebo

             na email adrese: ms.habovka@gmail.com

            O ďalšom postupe Vás budeme informovať. 

             

          • DEŇ MATIEK

          • Ahoj deti, tak začína nám nový týždeň a s ním aj ďalšia pekná téma. ,,Deň Matiek´´
            Druhá májová nedeľa patrí všetkým našim mamičkám. Je to čas, kedy im vzdávame úctu, kedy im môžeme za všetko, čo pre nás robia, poďakovať a niečím milým ich prekvapiť -  potešiť.

            Teraz je to trošku ťažšie , aby o tom vaše mamičky nevedeli.A preto touto cestou by sme chceli poprosiť hlavne ockov alebo súrodencov, aby ste  svojim deťom, súrodencom trochu pomohli s prekvapením pre ich mamičky a to tak, že im venujete chvíľku na to, aby sa mohli naučiť napríklad básničku, pesničku alebo niečo pekné vyrobiť pre tu svoju mamičku.
            To všetko: básničky, pesničky, inšpirácie nájdete pod názvami tried vašich detí.


            SLNIEČKA- ( p. uč. Litváková, Žmijáková)
            ZVEDAVKOVIA- ( p. uč. Kelušiaková, Vrabcová)
            ŠIKOVNÍČKOVIA- ( p. uč. Kuková, Harmatová)

             

                        

              TY SI ANJEL, KTORÝ NA ZEMI ŽIJE 

            ​​​​​​​MAMA, TY SI KRÁSNA DÁMA,

               VĎAKA KTOREJ MI SRDCE BIJE.

               VENUJEM TI ÚSMEV, LÁSKYPLNÉ SLOVÁ:

            ´´ MAM JA VEĽKÉ ŠŤASTIE, ŽE SI PRÁVE MOJA!´´



            Milé naše mamičky nájdite si čas len pre seba, posaďte sa a vychutnajte si svoju chvíľu.

            Spolu s pani učiteľkami a v mene Vašich detí by sme sa Vám chceli poďakovať- odvďačiť za všetko, a preto sme si pre Vás pripravili balzam na dušu.


            https://youtu.be/Q-ESByqj7Rs




            Zhodnotenie týždňa....

            Ahojte škôlkari, tak už prišiel záver ďalšieho týždňa- máme za sebou ďalší pekný a zároveň vzácny týždeň. Zvládli ste ho veľmi dobre , potešili sme sa Vaším fotkám,

             s ktorými ste sa s nami podelili. Chceme takto aj poďakovať ockom, súrodencom a mamičkám, ktorí nám pomohli tento týždeň s deťmi a to s prekvapením pre ich mamičky. Potešili ste nielen ich mamičky, ale aj deti, že ste im venovali príjemné chvíľky s vami- ockovia, súrodenci. A nakoniec ešte raz veľké Ďakujeme všetkým mamičkám za ich lásku, obetavosť a za to, že .

          • Život pri vode - zhodnotenie

          • Milé naše deťúrence, drahí rodičia. Ďalší týždeň nám ubehol ako voda. Tešíme sa z fotiek, ktoré ste nám v priebehu tohto týždňa posielali a že ste sa ku tej vodičke aj vybrali. Veríme, že ste pri nej aj možno zvieratká a nejaký ten hmyz videli. Snáď aj motýľa, ktorého zrodenie sme aj trošku spoznali. Tešíme sa z výtvarných prác, ktoré ste nám poslali. Za všetky žabky, bociany, rybičky a vodný svet vo vašom výtvarnom podaní vám tlieskame, na diaľku vás stískame a na ďalší tvorivý týždeň sa tešíme a rodičom ďakujeme.

            Prajeme pekný víkend, s pozdravom vaše pani učiteľky :-)

          • Máj, máj, máj....

          • Ahojte naši kamaráti, tento týždeň máte peknú tému: Život pri vode. Ale v tomto týždni sa nám aj strieda mesiac Apríl za mesiac Máj. Hovorí sa mu aj mesiac lásky, kedy mládenci zvykli svojim dievčatám postaviť pred ich dom veľký máj. Aj tento týždeň by sme si spoločne tento zvyk a tradíciu priblížili.

            Keďže to zatiaľ nie je možné, tak Vám túto  tradíciu priblížime aspoň nejakým videom a fotkami z minulého roka.

            Ak vám vaši ockovia postavia taký krásny máj, ktorý si pekne vyzdobíte farebnými stužkami, môžete si pri ňom zaspievať, zatancovať. Potešíme sa samozrejme, keď sa s týmto zážitkom s nami podelíte. A ak pôjdete na prechádzku s rodičmi, môžete  pozorovať či nejaký máj zdobí dom niektorej dievčine aj v našej obci Habovka.

             

            Zaspievajme si

             

            SADÍME MY MÁJE

            1.

            SADÍME MY MÁJE, ČO NÁM DAJÚ ZA NE?

            PÁLENKY ČERVENEJ DO KRBKY ZELENEJ.

            [: MÁJ, MÁJ, MÁJ, ZELENÝ

            POD OBLÔČKOM SADENÝ.:]

            2.

            VSTÁVAJ DIEVČA HORE, SADÍME TI MÁJE,

            AK HORE NEVSTANEŠ, MÁJA NEDOSTANEŠ.

            [: MÁJ, MÁJ, MÁJ, ZELENÝ

            POD OBLÔČKOM SADENÝ.:]

             

            Vaše príspevky, za ktoré Vám veľmi pekne ďakujeme  

          • Život pri vode

          • Milé deti,

            Tento týždeň sa budeme oboznamovať so zvieratkami, ktoré žijú pri vode. Aj v okolí našej obce sú niektoré miesta, kde sa vám podarí vidieť veľa zvierat ako napríklad bociany, žabky poprípade na rieke Blatná divé kačky. Skúste si so svojimi rodičmi urobiť prechádzku a pozorujte život týchto zvierat. Všímajte si vo vode aj ryby a žabky, na ktoré číhajú bociany. Pripomína sa vám detičky aj naša výskumníčka Zuzka, ktorá vám pomôže spoznať život motýľa od vajíčka cez húsenicu a kuklu až po krásneho motýľa. Ak máte doma lupu vyberte sa na lúku a hľadajte niektoré motýle. Určite sa vám to podarí. Ponúkame vám aj známe pesničky, básničky a tance.Tak teda nahliadnite s pomocou rodičov do ďalšej zaujímavej témy a vyberte si niektorú z aktivít, ktoré pre vás pripravili vaše pani učiteľky. Tešíme sa na vaše fotky a videá.

            S láskou vaše pani učiteľky

          • Tvorilo sa aj ku dňu zeme, zato tlieskame a ďakujeme :-)

          • Ďakujeme dievčatá za krásnu inšpiráciu. Na fotkách môžeme vidieť, ako krásne a jednoducho sa dá tvoriť z darov našej prírody. Nech srdiečka, ktoré nám posielate sú pre nás všetkých odkazom: NAŠU ZEM SI V LÁSKE MAJME A O JEJ ČISTOTU A PORIADOK SA STARAJME.  ĎAKUJEME  zemegula.jpg

          • Morský svet-zhodnotenie

          • Milé naše detičky a rodičia a je tu piatok a to znamená, že si zhodnotíme náš týždeň, ktorý bol venovaný morským zvieratám. Veríme, že ste sa opäť niečo nové dozvedeli o zvieratkách, ktoré obývajú naše moria a oceány. Ďakujeme Vám za krásne fotografie, je vidno, že ste nazaháľali a celý týždeň ste tvorili, kreslili, maľovali a modelovali krásne rybičky, chobotnice, medúzy...

            Veríme, že ste si aj precvičili telíčko s veselými pesničkami a naučili ste sa aj niektorú básničku, či pesničku.:-) Teší nás, keď vidíme ako krásne pracujete a dozvedáte sa stále nové a nové veci.

            Posielame Vám silné objatie aspoň takto na diaľku, lebo nám už veľmi chýbate.:-) Prajeme Vám krásny víkend a tešíme sa na Vás v pondelok.

            S láskou Vaše pani učiteľky.

          • MARAS - jazero žiab

          • Milé naše deťúrence, v týchto dňoch sme mali s vami naplánovaný spoločný škôlkarsky výlet k jazeru MARAS. Formou zážitkového učenia by sme sa tak dozvedeli niečo nové o živote žaby a o jej vývoji. Jazero Maras vzniklo počas topenia sa ľadovcov, nemá prítok a ani odtok. Jazero sa nachádza cestou na Zverovku pri hotely Primula a v týchto dňoch je miestočkom lásky pre žaby SKOKANA HNEDÉHO a ROPUCHY BRADAVIČNATEJ . 

            Páriace sa žaby vytvárajú svojim kŕkaním orchester na jazere. Tieto zvuky, ktoré nám môžu pripomýnať napríklad vrtuľník, vydávajú samci, a tak lákajú samičky ku sebe. 

            VÝZVA pre rodinky našich škôlkárov :-)

            V priebehu dvoch týždňov Vás vyzývame a povzbudzujeme k návšteve jazera spojeného so záchranou žabiek.

            Pomôžte žabkám pri jarnej migrácii dostať sa bezpečne k jazeru MARAS.

            Pod prvým mostom smerom nadol od Primule je okolo cesty zábrana, ktorú tam urobili lesníci na záchranu žiab. Dôvodom bol pohyb žiab z potoka na jednej strane cesty do jazera na druhej strane.

            V našich lesoch žijú tieto dva druhy žiab SKOKAN HNEDÝ a ROPUCHA BRADAVIČNATÁ. Patria medzi zákonom chránené o ohrozené druhy. Každá jedna žabka plný v prírode dôležitú úlohu a dokonca aj pre nás ľudí sú veľmi užitočné nakoľko sa živia hmyzom, ktorý je pre nás ľudí často krát otravný a dokáže nepríjemne poštípať. Živia sa aj rôznymi červíkmi, slimákmi i pavúkmi. A ako to v prírode chodí, žabky sú zas potravou napríklad pre vtáky, bociany, kuny, hady.

            Skokan hnedý žije prevažne na súši, ale na rozmnožovanie potrebuje stojace vody a preto sa vyberie cez cestu na druhú stranu k jazeru. Vtedy prichádzajú lesníci, ktorí chcú žabkám pomôcť pri presune. S vedierkom a rukavicou žaby chytajú, prenesú ich na druhú stranu cez cestu a ony si to odskáču až k jazeru.

            Zábrany sa po rozmnožovaní musia odstrániť aby sa mohli vrátiť späť.

             

            V  TÝCHTO DŇOCH MÁTE AJ VY MOŽNOSŤ ZACHRÁNIŤ  NIEKOĽKO ŽABIEK, KTORÉ MNOHO KRÁT SKONČIA POD KOLESAMI ÁUT.

            TAK VEZMI OCKA, MAMINKU  K TOMU VEDIERKO, RUKAVICU A HOR SA K JAZIERKU. 

            NENECHAJTE SI UJSŤ  ŽIVOTNÝ CYKLUS ŽABY V PRIAMOM PRENOSE NA MARASE :-) 

            Vývoj žaby:

            1. Dospelá samička žaby si nájde bezpečné miesto, kde nakladie vajíčka (v našom prípade jazero MARAS. Vajíčka sú obalené rôsolovitou hmotou, ktorá ich ochraňuje. Z času na čas “mama žaba” prekontroluje, či sú vajíčka v bezpečí. V každom vajíčku sa vyvíja žubrienka – oči, ústa, žiabre na dýchanie, chvost. Táto fáza trvá 7-9 dní.
            2. Z vajíčok sa vyliahnu žubrienky, cca pol cm veľké. Niektoré druhy žiab prenášajú žubrienky do vody na svojich chrbtoch. Cca 10-12 dní od vyliahnutia majú dosť silný chvost na plávanie. Živia sa riasami, niekedy dokonca druhými žubrienkami.
            3. Žubrienky postupne rastú, najprv im narastú dve zadné nohy, potom predné. Začínajú sa im vyvíjať pľúca. Potom sa im začne zmenšovať chvost, pretože ho už na plávanie nepotrebujú, plávu nohami. Malé žabky sa začínajú podobať stavbou tela na dospelé žaby, stále žijú vo vode, živia sa riasami a hmyzom.
            4. Keď majú úplne vyvinuté pľúca, sú schopné života na súši. Trvá to 13-16 týždňov, kým sa z malej žabky stane dospelá žaba schopná života na súši i vo vode.

            TEŠÍME NA VAŠE FOTKY A VIDEA, ktoré nám pošlete.

            Dňa 8. 5. 2020 (piatok) fotky zverejníme a akciu si vyhodnotíme.

                                                                                                                         Vaše pani učiteľky :-)

            Včera (v nedeľu) na Marase takto. Žabkám sme videli len hlavy aj to sme si museli na ne chvíľu počkať kým sa ukázali. Nakoľko im bolo asi chladno, schovávali sa pod vajíčkami. V jazere zatiaľ len vajíčka, ale v garáde sme objavili už aj žubrienky.   

            VAŠE PRÍSPEVKY Z NÁVŠTEVY ŽIAB :-)

            Veľmi nás teší, že ste sa zapojili do výzvy, navštívili toto miesto a tak sa stali malými záchrancami a ochrancami žiab. Ďakujeme za krásne fotky, ktoré sú určite inšpiráciou pre ostatních. Niektorí z vás ostali možno nemilo prekvapení, že tam nevideli toľko žiab ako na videu, ktoré sme pre vás natočili. Aby sa nám podarilo vidieť toľko žiab po kope a počuť ten orchester, chodili sme ku jazierku tri nedele po sebe a veru, stálo to za to. Do tretice sa nám podarilo zachytiť moment, ako samičky kladú vajíčka. Nebuďte smutní, ešte stále máte možnosť vidieť vývoj žabky na Marase, nakoľko sú v jazierku stále vajíčka a už aj žubrienky. Ak sa ešte vyberiete na toto miesto nezabudnite sa odfofiť a poslať niektorej pani učiteľke. 

            ZA SPLNENIE VÝZVY VÁM NA DIAĽKU TLIESKAME, STÍSKAME, ĎAKUJEME A MEDAILU POSIELAME :-) Snimka1.JPG 

              

          • Morský svet

          • Milé naše detičky, milí rodičia,

            krásny víkend je opäť za nami a my veríme, že ste si ho spoločne čo najlepšie užili. Avšak pred nami je nový týždeň, a s ním šanca spoznávať a tvoriť niečo nové.                                                                                            Tento týždeň nás čaká téma Morský svet.                                                                                                        Poďme sa spolu preniesť niekde, kde nás slniečko zohrieva svojimi teplými lúčmi, kde počuť šum mora. Poďme spoločne poznávať a skúmať morské živočíchy.                                                                                              Môžete využiť svoju kreativitu a spoločne tvoriť, spievať si veselé pesničky, tancovať, či pozrieť si peknú rozprávku na dobrú noc.                                                                                                                                  Námety od vašich pani učiteliek nájdete v priečinku Hravá škôlka - > Morský svet.

            Budeme sa tešiť z každej vašej práce a nezabudnite nám posielať vaše fotky a videá. 

             

            Už teraz sa tešíme, čo dokážu vaše šikovné rúčky.

             

            S láskou vaše pani učiteľky.

          • Čarovná ceruzka - zhodnotenie

          • Ahojte kamaráti, dnes je piatok, a to znamená, že máme koniec týždňa a s ním sa končí aj naša týždenná téma Čarovná ceruzka. Veríme, že ste prežili krásny týždeň plný zábavy a hier s farbami, číslami, geometrickými tvarmi, experimentovaním, a aktivitami,  ktoré si s vami zrealizovali Vaše maminky. Patrí im za to veľké ĎAKUJEM. A aj Vám, kamaráti, ďakujeme za inšpiratívne fotografie. Veľmi nás potešilo, že Vás aspoň cez fotografie môžeme vidieť ako sa Vám darí. Ako odmenu Vám posielame jednu roprávočku na dobrú noc.

            Na záver Vám želáme krásny víkend plný žltého slniečka, modrej oblohy a zelenej trávičky. 

            Dobrú noc. 

            S láskou pani učiteľky. 

          • Čarovná ceruzka

          • Milí naši škôlkari, veríme, že ste prežili krásne veľkonočné sviatky. Chlapci, že ste si doma tie svoje dievky poriadne vykúpali aby po celý rok zdravé boli a dievky vás maľovaným vajíčom potešili :-). Počasie bolo prekrásne tak veríme, že ste strávili čas aj v prírode.

            V tomto týždni vám v priečinku Hravá škôlka ponúkame tému Čarovná ceruzka, ktorá je zameraná na hry a aktivity s farbami, číslami, písmenami a tvarmi. Opäť si môžete vybrať z pripravených aktivít, pracovných listov, videí, rozprávok a piesni, ktoré sme vám k téme pripravili. A aby sme nezabúdali aj na našu výskumníčku Zuzku, ktorá na nás netrpezlivo čaká v škôlke, povzbudzujeme vás tento týždeň k experimentovaniu so zvukom a k hľadaniu možností, ako zvuk utlmiť.

            Tešíme sa na vaše fotky, videá a množstvo inšpirácií, ktoré nám dokážu vyčariť úsmev na tvári  :-) . 

            Ďakujeme vám rodičia za vašu spoluprácu a čas, ktorý si popri každodenných povinnostiach viete nájsť.     

            Prajeme krásny týždeň, vaše pani učiteľky. 

          • Veľká noc - zhodnotenie

          • Milé naše deťúrence, drahí rodičia,

            je tu opäť koniec týždňa, a teda nastal čas na jeho zhodnotenie. Keď sa pozeráme na vaše práce, na tvárach sa nám vyčarí úsmev. V tento veľkonočný týždeň ste prejavovali svoju kreativitu pri maľovaní kraslíc a vyrábali ste si rôzne veľkonočné námety.  Každá vaša práca nás presviedča o tom, že do našej materskej školy chodia veľmi šikovné detičky. Aj keď teraz nemôžeme byť spolu, stále na vás myslíme a tešíme sa z každej fotky, ktorú nám posielate.

            Veľké ďakujem patrí vašim rodičom, ktorí s nami spolupracujú, vyberajú námety a prejavujú svoju kreativitu vytváraním spoločných  prác. Veríme, že sa vám naše námety páčia a že budeme naďalej spoločne tvoriť, aj keď len na diaľku. Tešíme sa na vás znovu o týždeň a prajeme Vám krásne veľkonočné sviatky.

             

            S pozdravom Vaše pani učiteľky. :) 

          • Veľká noc

          • Milé deti a milí rodičia opäť sa vám prihovárame takto na diaľku. Tento týždeň sa budeme venovať najkrajším sviatkom jari a to Veľkej noci. Opäť sme pre vás pripravili množstvo výtvarných aktivít, pracovných listov zameraných na rozvoj pozornosti, zrakového vnímania a predmatematických predstáv. Vybrali sme taktiež rôzne pesničky, básničky, prezentácie a hry, ktoré sa môžete zahrať všetci spoločne. Veríme, že si z bohatej ponuky vyberiete a pošlete nám fotky a videá ako trávite spoločne veľkonočné sviatky, či už maľovaním kraslíc alebo vyrábaním si korbáčov alebo pečením barančeka, či sladkých koláčov. Už teraz sa tešíme na Vaše fotky a videá.

            S láskou vaše pani učiteľky

          • Zápis do 1.ročníka

          • Na základe opatrení ministerstva školstva sa tento školský rok klasický zápis do 1. ročníka neuskutoční. To znamená, že budúci prváci sa budú zapisovať elektronicky a nebudú na zápise fyzicky prítomní. Zápis by sa mal uskutočniť od 15. 4. - 30. 4. 2020. Elektronickú prihlášku nájdete na hlavnej stránke základnej školy zsmshabovka.edupage.org v ľavej časti. Prosíme rodičov o dôsledné vypísanie prihlášky a jej následné odoslanie.

          • Čo všetko by mal ovládať budúci prvák?

          • Čo to vlastne znamená, že dieťa je dobre pripravené na školu? Aké sú fyzické a psychické faktory školskej zrelosti? Ako by malo vyzerať dieťa zrelé na školu, čo všetko má zvládnuť v samoobsluhe, fyzicky, psychicky, sociálne, v oblasti reči, výslovnosti, grafomotoriky, pamäte a pozornosti.

            Fyzickú – telesnú pripravenosť dieťaťa

            Posudzuje ju váš pediater na pravidelnej predškolskej prehliadke. Drobná telesná konštrukcia dieťaťa, častá chorobnosť je jedným z dôvodov, kedy sa uvažuje o odklade školskej dochádzky. Pri vzrastovo menších deťoch sa často stretávajú učitelia s rýchlejšou unaviteľnosťou, nižšou odolnosťou voči psychickej i fyzickej záťaži a menší vzrast môže spôsobovať nevýhodné postavenie v rámci detského sprevádzané pocity menejcennosti, slabosti a ohrozenia. 

             

            Psychická pripravenosť dieťaťa zahŕňa viacero zložiek:

            Sociálna a emocionálna zrelosť

            Dieťa je schopné istý čas vydržať bez rodičov a je primerane schopné zvládať svoje emócie. Nenahnevá sa, či nerozplače pri drobnom neúspechu, je schopné sledovať a rešpektovať pokyny dospelých (pedagógov i rodičov).

            Reč, výslovnosť

            Je vhodné, ak dieťa začína školu v období, keď má čistú reč, vie vyslovovať všetky hlásky, vrátane R, L. Prax hovorí, že deti s oneskoreným vývinom reči majú i problémy s písaním a čítaním. Predškolské obdobie je pre vývin rečí zásadným, preto je potrebné sa rozprávať s dieťaťom, obohacovať jeho slovnú zásobu, veľa si čítať a spievať. Ak rodič zachytí nedostatky v tejto oblasti je vhodné navštíviť logopéda.

            Pamäť a pozornosť

            Ak dieťa nie je schopné dostatočne dlho udržať pozornosť, môže mať problémy pri školskej práci – neudrží v pamäti, čo sa od neho chcelo. Malo by byť schopné udržať pozornosť 20 minút na určitú činnosť.

            Vyhranená lateralita

            Teda používanie ľavej či pravej ruky. Ak lateralita nie je vyhranená nie je, dieťa môže mať problém pri písaní, učení.

            Grafomotorika

            Pri písaní prváci strávia najviac času v škole, ale aj doma. Je preto potrebné, aby dieťa malo primerane rozcvičenú ruku, malo správny úchop ceruzky – aby ho po krátkom čase pri písaní nebolela ruka, chrbát, hlava. Dobre rozvinutá  grafomotorika u predškoláka je základným predpokladom pre písanie. Netreba za dieťa robiť to, čo zvládne už samo a určite nie je dobré odháňať ho od domácich prác. Medzi hračkami detí by nemali chýbať stavebnice, skladačky, gorálky, ale aj kresliace potreby, nožnice a plastelína – týmto si precvičuje grafomotoriku.

            Sluchové vnímanie

            Sluch má v ranom veku zásadný vplyv na rozvoj reči, ktorá súvisí s písaním a čítaním. Ak chceme podporiť sluchové vnímanie, je vhodné učiť deti počúvať rozprávky a príbehy, hrať sa hry na lokalizáciu a určenie zdroja zvuku, rozvíjať vnímanie hudby, určovať akú hlásku počuje dieťa na začiatku slova a na konci slova, vedieť vytlieskať určitý rytmus.

            Zrakové vnímanie

            Ovplyvňuje rozvoj reči a myslenia, koordinácie oko-ruka, priestorovej orientácie a základnej matematickej predstavivosti. V školskom veku je dôležitá schopnosť rozoznávať písmená, číslice, farby a ich odtiene a tiež figúry a pozadia obrazov. Vnímanie zrakom možno rozvíjať úlohami, kedy deti vyhľadávajú objekty na obrázku alebo odlišujú prekrývajúce sa obrázky, vyhľadávajú zhodu a odlišnosti medzi dvoma obrázkami. Túto oblasť možno rozvíjať i hrami ako je pexeso, domino alebo stavanie stavebníc podľa predlohy.

            Vnímanie priestoru

            Vnímanie priestoru sa týka nielen pojmov hore, dole, doprava, doľava, vpredu, vzadu, ale patrí sem aj chápanie a používanie predložkových väzieb (na, do, v, pred, ..) a pojmov ako ďaleko, blízko, prvý, posledný.

            Vnímanie času

            V škole je dôležité vnímanie času najmä pre správny odhad trvania naplnenia určitej úlohy a pre adekvátne rozvrhnutie síl. Dieťaťu môže pomôcť lepšie sa orientovať v čase pomenovávanie dejov a činností typických pre určitú časť dňa alebo týždňa. Rozprávame sa s dieťaťom o tom, čo sa robí ráno, čo najprv, potom, včera, zajtra alebo nakoniec.

            Základné matematické predstavy

            Vytvoreniu matematických číselných predstáv predchádzajú predčíselné predstavy. Najskôr dieťa dokáže porovnávať (malý-veľký, krátky-dlhý), neskôr je schopné triediť podľa druhu (ovocie, oblečenie), podľa tvaru alebo veľkosti. Postupne sa dieťa učí triediť aj podľa viacerých kritérií (veľký žltý kruh) a vie určiť, ktorý z objektov do skupiny nepatrí. Dôležitou fázou je zoraďovanie podľa veľkosti (malý-väčší-najväčší) alebo množstva (menej-viac-najviac). Pre správny rozvoj matematických predstáv je dôležité začať pracovať s konkrétnymi predmetmi a až neskôr s obrázkami, pomáhajú hry ako domino alebo človeče, nehnevaj sa.

             

             

             

             

            Dieťa pripravené na školu by vo všeobecnosti malo vedieť:

            • samostatne sa obliecť a obuť
            • pozapínať si gombíky a zaviazať šnúrky
            • samo sa najesť a obslúžiť na WC
            • vyjadrovať sa v zložitejších vetách
            • kresliť pevné línie
            • nakresliť postavu so všetkými základnými znakmi
            • vedieť vystrihovať podľa predkreslenej čiary
            • poznať základné farby
            • počítať do 10
            • prerozprávať obsah krátkej rozprávky a chápať obsah
            • naučiť sa naspamäť detskú pesničku alebo básničku
            • vedieť v slove označiť prvú a poslednú hlásku
            • orientovať sa v priestore, poznať a používať pojmy vpredu, vzadu, hore, dole, vpravo, vľavo
            • orientovať sa v čase, poznať aký je deň, ročné obdobie, mesiac v roku
            • poznať veľké tlačené písmená
            • vedieť udržať pozornosť na jednu činnosť min. 20 minút
          • Moja dedina, moja vlasť - zhodnotenie

          • Milé deťúrence, drahí rodičia. Máme tu opäť záver ďalšieho týždňa v odluke :-( a s ním aj zhodnotenie vašej aktivity.  V prvom rade sa chceme poďakovať hlavne rodičom, ktorí si našli čas, sadli si k počítaču a vybrali si z množstva aktivít a námetov, ktoré sme si pre vás na tento týždeň pripravili. Veríme, že ste sa niečo nové o Slovensku dozvedeli, niečo pekné v našej obci navštívili a získali ste nové poznatky k danej téme. Teší nás, že ste sa v tomto období vybrali na precházku za spoznávaním krás našej obce. Z fotografií a videí môžeme vidieť, že máte za sebou veľa krásnych zážitkov. Vzájomne ste si inšpiráciou, ako si vyplniť čas strávený doma a poradiť si s touto neočakávanou udalosťou. Každá fotografia a video nám vyčarila úsmev na tvári a tie spevácke videá si zaslúžia potlesk aj keď len takto na diaľku. Boli ste super, veľmi nám chýbate a už teraz sa tešíme na ďalší týždeň.  

            S láskou vaše pani učiteľky :-) 

          • CPPPaP informuje

          •  

            Milí klienti, rodičia, učitelia, žiaci,

            naše CPPPaP je od 16.3.2020 do odvolania

            ZATVORENÉ 

            vzhľadom k mimoriadnej situácii v súvislosti so zamedzením šírenia ochorenia spôsobeného vírusom Covid-19.

            Napriek tomu vám chceme byť nápomocní aspoň na diaľku...

            V prípade potreby nás môžete kontaktovať nasledovnými spôsobmi: 

            1. telefonicky na tel.čísle 0911 539116

            2. mailom na adrese: centrumtvrdosin@centrumtvrdosin.sk

            3. prostredníctvom facebookovej stránky www.facebook.com/centrumtvrdosin.sk

            4. prostredníctvom „online poradne“ cez našu web stránku www.centrumtvrdosin.sk

            Sme k dispozícii na vyššie uvádzaných kontaktoch

            každý pracovný deň od 8:00 do 16:00 hod.

             

        • Vitajte na stránkach našej školy