• Plavecký výcvik 2022

          • Po dvojročnej pauze sa nám opäť podarilo zorganizovať plavecký výcvik v Kolibe Josu. Tam sa našim predškolákom venovali pani lektorky z plaveckej školy Tulipánik. Všetky deti, ktoré sa plaveckého výcviku zúčastnili sa oboznámili zo základmi plávania a postupne sa v ňom zdokonaľovali. Odnášajú si mnoho zážitkov a sú pripravené na letné plávanie v bazéne.

          • Máj, máj, máj zelený...

          • Ďalšia pekná trádícia, ktorú vštepujeme našim škôlkarom je stavanie mája. K ľudovým zvykom a tradíciám ich nevedieme len z rozprávania, ale aj cez zážitok. V pondelok 2.5.2022 sme si máj postavili spolu s našimi deťmi. Dievčatá ho krásne vyzdobili farebnými stužkami, chlapci ho pomohli odniesť a aj postaviť a spoločne sme si zaspievali známe ľudové piesne s doprovodom akordeónu. Ku stavaniu mája patrí aj ľudová veselica, takže nechýbal ani tanec, z ktorého sa deti veľmi tešili. 

          • Úspešní v grantovom projekte Nadácie Volkswagen Slovakia

          • Naša materská škola sa zapojila do výzvy o grant na podporu projektu v rámci grantového programu Projekty zamestnancov prostredníctvom Nadácie Volkswagen Slovakia. A boli sme úspešní, z čoho máme nesmiernu radosť. Ďakujeme pánovi Jurajovi Knaperkovi, ktorý sa v projekte angažuje. 

            Získali sme grand vo výške 2500e na realizáciu projektu pod názvom "Cestou, necestou" zameraného na podporu vzdelávania a dopravnej výchovy. Za poskytnutý grant chceme využiť časť asfaltového podkladu pred školou na dovybudovanie malého dopravného ihriska.

            Za príspevok sa nakúpia detské dopravné prostriedky, bezpečnostné prvky a rekvizity, zostavy dopravného ihriska, detské prilby.  Chceme poskytnúť deťom možnosť pravidelného a bezpečného pohybu na rôznych druhoch dopravných prostriedkov a umožniť im tak rozvíjať špeciálne pohybové zručnosti, nielen počas realizácie projektu, ale i počas výchovno-vzdelávacej činnosti v MŠ. Propagačným materiálom upozorňovať na prevenciu bezpečnosti na cestách.

            Chceme hlavne zvýšiť u detí povedomie o bezpečnosti na cestách praktickým využívaním detského dopravného ihriska. Naučiť deti, aby jazdili na bezpečne zodpovedných a technicky správne funkčných dopravných prostriedkoch s ochrannou prilbou a reflexnou vestou. A aby sa naučili pravidlá cestnej premávky.

          • Environmentálne aktivity v našej MŠ

          • Niekoľko uplynulých dní, bolo našim cieľom u detí rozvíjať prostredníctvom rôznych environmentálnych aktivít pozitívny vzťah k prírode, pociťovať radosť z okolitej prírody, ktorú máme na dosah a uvedomiť si význam a hodnotu zdravého životného prostredia. 

            Pripravili sme si pre deti hravé a zážitkové aktivity. Prvou aktivitou, ktorú deti absolvovali bolo na deň sviatku ZEME, ktorému už viac ako 50 rokov patrí dátum 22.04. V tento deň sme sa spoločne vybrali do okolitej prírody a zbierali odpadky. 

            Ďalšou aktivitou, ktorá si vyžadovala spoluprácu rodičov, bolo zapojenie sa do víkendovej výzvy za čistejšou prírodou. Chceme sa Vám rodičia, veľmi pekne poďakovať za splnenie výzvy, ktorá neostala odmietnutá a vašim vzorom pomáhate budovať u detí úctu k prírode a významu krás prírody. Z tejto aktivity máme nesmiernu radosť a dokázali sme spoločne, že aj "malé rúčky, dokážu veľké veci". Nech je nám všetkým odmenou krásna a čistá okolitá príroda. Fotografie, ktoré ste nám poslali si môžete pozrieť vo fotoalbume - Malí ochranári. 

            V prípade, že sa ešte s deťmi vyberiete zbierať odpadky, neváhajte a fotky nám pošlite.

                                                                                                                                                                              Ďakujeme 

            Poslednou aktivitou bolo tvorenie dvoch planét. Jednej smutnej, vytvorenej z odpadu, ktorý sa nám spoločne podaril vyzbierať na Deň Zeme a druhej veselej, ktorú sme vytvorili z prírodnín, ktoré sme našli v areáli materskej školy. Po vytvorení planét sme si uvedomovali význam ochrany prírody a viedli s deťmi rozhovor na tému zdravá a chorá planéta. 

             

          • Ľudové zvyky a tradície v predškolskej triede

          • Veľká noc predstavuje nielen množstvo tradícií a zvykov, ale i veľa zábavy, osláv a prvé jarné dni. Pre deti sú tieto sviatky vzácne podobne ako Vianoce. Tešia sa na ne, pretože sú výnimočné, pestré a veselé, plné zaujímavých činností. A to práve vďaka tradíciám a rôznym veľkonočným zvykom. Veď ktorému dieťaťu by sa nepáčili maľované vajíčka, kuriatka, zajačiky, vyfarbovanie a zdobenie, či šibanie a oblievanie? Aj v predškolskej triede sa deti podieľali na veľkonočných prípravách a takýmto spôsobom sa im odovzdávali zvyky našich predkov. Deti privítali uja školníka, ktorý im ochotne a rád ukázal ako sa pletie korbáč, vysvetlil im postup a oboznámil ich ako sa jednotlivé časti korbáča pomenúvajú. Taktiež si vyskúšali rôzne techniky zdobenia vajíčok a chlapci vyšibali dievčatá, ktoré im potom za to uviazali stužku na ich korbáč. Deti si užili veľkonočné zvyky a veríme, že to čo zažili si ponesú v srdiečkach po celý život.

          • Erasmus+ Moderní učitelia - mobilita Španielsko


          • Materská škola Habovka je zapojená do medzinárodného projektu Erasmus + Moderní učitelia aj spolu s ďalšími piatimi krajinami (Rumunsko, Estónsko, Španielsko, Grécko, Turecko). Vďaka tomuto projektu môžeme spoznať školstvo v iných krajinách. Tie nás motivujú a prinášajú nám nové nápady na zefektívnenie našej materskej školy.

            Tentokrát sme navštívili Španielsko, kde sme sa v prvý deň oboznámili s prístrojmi, ktoré vytvárajú 3D nápisy podľa naprogramovaných vzorov. Samé sme si to vyskúšali a zistili, že to nie je také jednoduché. Taktiež sme mali stretnutie so starostom mesta, v ktorom sme sa nachádzali, ten nás srdečne privítal.

            Druhý deň sme navštívili jednotlivé materské školy v okolí. Spoznali sme mnoho priateľských, radostných a otvorených detí. Videli sme didaktické pomôcky, ktoré v materskej škole používajú. Taktiež sme boli milo prekvapené zo stretnutia s rodičmi detí, ktorí nás prišli pozdraviť. Pani učiteľky s rodičmi veľmi dobre vychádzajú a spolupracujú s nimi. Zo Španielskych materských škôl sme si odniesli mnoho nápadov na spestrenie výchovno-vzdelávacieho procesu v našej materskej škole.

            Počas tretieho dňa sme navštívili najznámejšie pútnické miesto Santiago de Compostela a spoznali jeho históriu. V miestnej katedrále sú podľa tradície uložené ostatky svätého Jakuba, Kristovho učeníka. Ten bol údajne pochovaný v Santiagu, ktoré následne padlo do rúk Maurom. V Roku 814 sa údajne zjavili hviezdy, ktoré ukázali cestu k stratenému hrobu a 25. júla boli ostatky nájdené. Na mieste Jakubovho hrobu bol postavený kostol, ktorý sa stal pútnickým miestom.

            Vo štvrtok každá z krajín odprezentovala svoju materskú školu a aktivity, ktoré s deťmi počas dňa vykonávajú a tak sme sa navzájom inšpirovali. Navštívili sme aj inšpektorát vzdelávania, na ktorom nás vrelo privítali a o našej návšteve písali v miestnej publicistike.Trenor recibe a los docentes participantes en «Modern Teacher» (lavozdegalicia.es)

            Posledný deň sme navštívili školu pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a oboznámili sa s ich aktivitami a vyučovacím štýlom. Stretli sme tam veľa úprimných vďačných ľudí, ktorí nám vyčarili úsmev na tvári.

            Keďže tento projekt nesie názov – MODERNÍ UČITELIA, podstatou je teda prínos nových edukačných technológií do výchovno-vzdelávacieho procesu. Vďaka Európskym fondom, ktoré financujú tento projekt sme nakúpili nové didaktické a robotické pomôcky pre naše deti, vďaka ktorým sa bude rozvíjať ich pamäť myslenie, predstavivosť, orientácia v priestore a mnoho ďalších kognitívnych procesov.

          • Morena Morena kde si prebývala...

          • Neodmysliteľnou súčasťou s príchodom ročného obdobia jar, je aj zvyk vynášania Moreny - symbolu zimy. Tento zvyk je súčasťou ľudovej kultúry aj u nás v materskej škole, preto sme sa aj my s deťmi tešili na túto aktivitu. Deti sa oboznamujú o rôznych ľudových tradíciách. S pomocou pani učiteliek si ju deti zhotovili z materiálu, ktorý je ekologický pre naše životné prostredie. Spievali piesne, ktoré sú s tým spojené a veľmi sa im to páčilo. Dnes v dopoludňajších hodinách sme Morenu vyniesli, zapálili a hodili do potoka Studená a rozlúčili sme sa tak definitívne so zimou. Deti sa radovali a odniesli si pekný zážitok.

          • Meeting (hovor) s kamarátmi zo ŠPANIELSKA

          • V rámci projektu Erasmus+ (moderní učitelia) sme sa dnes spojili prostredníctvom programu Zoom s našimi kamarátmi zo Španielska. Zaspievali sme im slovenské ľudové piesne a zároveň sme si vypočuli to, čo si pripravili oni pre nás. Veľmi sme sa potešili tomu, že sme videli deti z inej krajiny.

          • MAREC – MESIAC KNÍH

          •    Počas celého mesiaca marec sme sa snažili priblížiť deťom to, aké sú knihy pre nás dôležité a netreba na ne zabúdať. Práve KNIHA je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť. Prostredníctvom nich sa zdokonaľuje slovná zásoba detí, rozvíja sa pamäť a myslenie.

                Navštívili sme knižnicu, v ktorej si deti mohli vybrať knihy podľa vlastného výberu. Tie si prelistovali  a vypočuli si peknú rozprávku a tak sa dostali do sveta rozprávok.

                 Ako sme povzbudili škôlkarov k čítaniu kníh, povzbudzujeme aj vás milí rodičia, aby ste si našli čas a prečítali si denne spolu aspoň jednu rozprávku. Vaše dieťa veľmi ocení to, že s vami strávi spoločný čas a zároveň bude vedené k čítaniu aj do nasledujúcich rokov jeho života.

             

            “Kto sa chce stať vzdelaným, musí nad zlato vážiť si knihy.”

            ― Ján Amos Komenský

            “Miestnosť bez kníh je ako telo bez duše.”

            ― Marcus Tullius Cicero

          • Eko-divadielko

          • Dnes v dopoludňajších hodinách k nám prijalo pozvanie divadielko, zamerané na budovanie pozitívneho vzťahu detí k recyklácií a separácií. Celým divadielkom sprevádzal deti Malý Princ, ktorý navštevoval planéty a na svojich cestách spoznával nových kamarátov. Hravou a veľmi zábavnou formou deťom vysvetlil čo je recyklácia a ako sa starať o našu planétu. Deti si z predstavenia odniesli diplom a veľa úsmevných a veselých zážitkov. 

          • _

          •        

            Zápis do 1. ročníka ZŠ s MŠ v Habovke sa uskutoční 13.04.2022 v čase od 11:00 do 13:00 hod.

             

            K zápisu je potrebné priniesť:

            -kópiu rodného listu dieťaťa,

            -vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku oboma zákonnými zástupcami dieťaťa,

            -občiansky preukaz.

             

            Od 1.04.2022 do 12.04.2022 vyplníte elektronickú prihlášku, ktorú nájdete na stránke školy: www.zsmshabovka.edupage.org

             

              

          • Návšteva 1. triedy v ZŠ

          • Dňa 16.03.2022 sa trieda Šikovníčkov vybrala do ZŠ, aby navštívili svojich kamarátov v 1. ročníku.  Deti navštívili prvákov počas vyučovacej hodiny, oboznámili sa s predmetmi v prvej triede, so školským prostredím a prácou na vyučovaní. Vyskúšali si byť prvákmi aspoň na malú chvíľku. Prváci im s radosťou ukázali, čo všetko sa už naučili, ako krásne vedia čítať, písať, počítať a aj im pekne zaspievali.

            Škôlkári sa už teraz tešia ako opäť navštívia školu pri zápise do 1. triedy.


          • PONOŽKOVÁ VÝZVA 21.3.2022

          • Milí rodičia, chceme sa aj my spoločne s deťmi zapojiť do výzvy k svetovému dňu DOWNOVHO SYNDRÓMU, a tak prejaviť ľudskosť a solidaritu voči ľuďom s týmto ochorením. Chceme Vás preto poprosiť o spoluprácu a v pondelok obuť deťom dve rozdielne ponožky.

                                                                                                       Za spoluprácu veľmi pekne ďakujeme.

            Dnešná ponožková výzva dopadla na výbornú. Za spoloprácu veľmi pekne ďakujeme. 

          • _

          • Beseda s lesníkom

            Vo februári trieda Šikovníčkov  privítala medzi sebou lesníka Ing. Veselého, ktorý prijal naše pozvanie a oboznámil nás s jeho prácou. Deti mohli obdivovať parohy jeleňa, srnca, ale aj lebku diviaka, ktoré priniesol so sebou. Zaujalo ich rozprávanie o zvieratkách, ktoré žijú v lese, ale aj príhody, ktoré pri svojej práci zažil. Deťom doniesol aj darčeky v podobe puzzle našich lesných vtákov a kalendár, kde deti môžu spoznávať rôzne druhy ďatľov a ich život.

             Ujovi lesníkovi veľmi pekne ďakujeme za návštevu a za jeho pútavé rozprávanie o lesných zvieratkách a za priblíženie jeho práce. A už teraz sa  tešíme na budúce stretnutie.

          • Čarovná knižka

          • Milí rodičia a milé deti,

            Radi čítate rozprávky? Marec je mesiac kníh. Ako aj minulý rok, tak aj tento rok sme si pre vás znova pripravili zaujímavú aktivitu s názvom Čarovná knižka.  Preto by sme vás rodičia chceli opäť poprosiť o spoluprácu. Na papier formátu A4 nakreslí doma vaše dieťa obrázok prečítanej knihy  (napr. obľúbená rozprávka alebo nejaký krátky príbeh) a prinesiete ho do škôlky svojej triedy. Obrázky môžete nosiť do konca marca. Budeme sa na ne tešiť a spoločne si zhodnotíme ich príbeh aj s ostatnými kamarátmi a samozrejme aj s odmenou.

            Ďakujeme

            Podrobné informácie o aktivite  vám

            vysvetlia vaše pani učiteľky v triedach

        • Vitajte na stránkach našej školy