• Pozvánka na zápis detí do 1. ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy s materskou školou v Habovke sa uskutoční dňa 12.4.2023 v budove základnej školy v 3.A triede o 12:00 hod. za prítomnosti detí a ich zákonných zástupcov.

            K zápisu budete potrebovať:

            1. Elektronickú prihlášku – tú nájdete na hlavnej stránke ZŠ s MŠ v Habovke, v priečinku O škole - Elektronická prihláška. Prihlášku treba dôsledne vyplniť. Vyplňte, prosím, všetky polia. Následne treba prihlášku odoslať.

            Vytlačenú a podpísanú prihlášku obidvomi zákonnými zástupcami (podľa § 144 a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa) prineste so sebou na zápis.

            2. Spolu s vytlačenou a podpísanou vyhláškou si doneste aj Váš preukaz totožnosti rodný list dieťaťa.

            3. Prílohy (ak sú potrebné).

            Podmienky prijatia dieťaťa do 1. ročníka:

            • Do prvého ročníka základnej školy sa prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a dosiahlo školskú spôsobilosť.
            • Na základné vzdelávanie sa prijíma dieťa, ktoré splnilo podmienky na začatie plnenia povinnej školskej dochádzky podľa § 19 a o ktorého prijatie na základe zápisu podľa § 20 ods. 2 požiadal zákonný zástupca do spádovej školy alebo inej školy podľa výberu zákonného zástupcu.
            • Predčasné zaškolenie žiakov - Ak zákonný zástupca požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak nebude doložené pri prihláške, je potrebné ho doložiť najneskôr do vydania rozhodnutia o prijatí dieťaťa do základnej školy -  do 15. júna 2023.
            • Ak  je pravdepodobné, že dieťa, ktoré dosiahne šesť rokov veku do 31.8.2023 a nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ školy na základe doloženého písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast / potrebné doručiť najneskôr do 15.júna 2023/ odporučí dieťaťu pokračovanie vzdelávania v materskej škole.  Ak sa rodič rozhodne, že dieťa bude pokračovať v MŠ, musí vyplniť žiadosť o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

            Poznámka: údaje o dieťati, prosíme, vypisujte podľa rodného listu dieťaťa. Používajte diakritiku!

            ! Elektronická prihláška je otvorená od 31.3.2023 !

            Upozorňujeme Vás, že odoslanie elektronického formulára prihlášky nie je náhradou vašej osobnej účasti i osobnej účasti dieťaťa na zápise do 1. ročníka.

             

            O prijatí/neprijatí dieťaťa rozhodne riaditeľka ZŠ do 15. júna 2023

             

            Všetky ostatné dokumenty k zápisu si môžete stiahnuť v DOKUMENTOCH NA STIAHNUTIE:

            Dokumenty na stiahnutie:

             

            https://www.minedu.sk/data/att/25833.docx

            https://www.minedu.sk/data/att/25832.docx

            https://www.minedu.sk/data/att/25831.docx

             

             

             

          • Hviezdička

          • Dňa 21.3.2023 sme držali nášmu Matejovi palce, aby vyhral na okresnej súťaži Hviezdička, ktorá sa uskutočnila v Trstenej. A podarilo sa. Matej vyhral 1. miesto v kategórii poézia. Veľmi sme sa potešili, že bol výherca práve z našej materskej školy a sme na neho hrdí. Veľké poďakovanie patrí smozrejme aj jeho maminke, ktorá ho na súťaž pripravila. Dúfame, že do budúcna bude naďalej svoj talent rozvíjať a bude nás reprezentovať aj na ďalších súťažiach už na základnej škole. Gratulujeme!

          • Poskytovanie dotácií na stravu od 1.5.2023 - informácia

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

            o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, (tlačivo Vám dajú triedne pani učiteľky). V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (zariadenie školského stravovania, ako prílohu tejto informácie, môže rodičovi zaslať aj zápisný lístok stravníka alebo uviesť iný obvyklý spôsob zápisu na stravovanie).

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

             

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

          • Triedne kolo HVIEZDIČKA

          • Po dlhšej prestávke sa obnovila opäť recitačná súťaž HVIEZDIČKA, ktorá je určená pre deti z materských škôl. Aj u nás v škôlke sa našli deti, ktoré si chceli vyskúšať zarecitovať rôzne detské básničky. Zorganizovali sme teda triedne kolo Hviezdička v triede Šikovníčkov, kde si deti vyskúšali aké to je stáť a recitovať pred ostatnými deťmi a porotou. Nie je to ľahké postaviť sa pred publikum, a tak musíme pochváliť všetky deti, ktoré nabrali odvahu a chuť recitovať a za to dostali nielen krásny potlesk, ale aj odmenu. Pochvalu majú aj ostatné deti, ktoré nerecitovali, ale robili publikum, pretože je náročné byť aj disciplínovaný a vedieť počúvať recitáciu. Samozrejme ďakujeme aj vám rodičom, že ste im pripravili nádherné básne a naučili ich recitovať. A kedže je to súťaž, tak mohol vyhrať iba jeden, ktorý bude reprezentovať našu škôlku ďalej v okresnej súťaži v Trstenej. Porota sa rozhodla, že víťazom sa stal Matej, ktorý recitoval báseň o muške Svetluške a budeme mu držať palce, aby sa mu podarilo vyhrať aj na okresnej súťaži. 

          • 21.03.2023 DEŇ DOWNOVHO SYNDROMU

          • Každý rok patrí dátum 21.03. dňu Downovho syndromu. Preto aj my, chceme pokračovať v tejto každoročnej aktivite, ktorou približujeme našim deťom v MŠ, že sú medzi nami aj deti a dospelí so špeciálnymi potrebami. Na znak prejavu úcty a silodarity voči vnímaniu inakosti ochorenia sa zapájame do výzvy rozdielnych ponožiek.

            Milí rodičia, prosíme Vás o spoluprácu, aby ste tak v utorok 21.03.2023 obuli deťom do MŠ dve rozdielne ponožky.      

                                                                                                                                 Za spoluprácu Vám vopred ďakujeme. 

            Ďakujeme za spoluprácu 

          • Predškoláci navštívili prváčikov

          • Keďže naši predškoláci už čoskoro opustia bránu materskej školy, tak sme si pre nich pripravili stretnutie s prvákmi v ZŠ Habovka. Tam si mohli sadnúť do školskej lavice a pozorovať usilovných prváčikov, ktorí im ukázali čo sa stihli naučiť. Pani učiteľka umožnila predškolákom napísať svoje meno na veľkú tabuľu. Pre každé z detí to bol veľký zážitok a všetci sa už tešia keď sa práve oni stanú prváčikmi. Touto cestou ďakujeme pani učiteľke Lucke Pilárovej, ktorá nás s radosťou privítala a umožnila nám tak nahliadnuť do života malého školáka.

          • Vitajte na stránkach našej školy