• Zelovoc

          • Dnešný deň sa v našej škôlke uskutočnila milá aktivita s názvom "zelovoc". Deti sa na ňu už nedočkavo tešili. V každej triede boli pripravené rôzne kútiky, v ktorých mohli deti bližšie spoznať veľa druhov zeleniny. Z triedy slniečok sa šírila vôňa, pretože si tu deti mohli vyskúšať ako sa robí šalát z kapusty. Ďalej zeleninu ochutnávali a porovnávali ich chute a hodnotili, ktorá im chutí najviac a ktorá najmenej. Hodnotili na čo potrebujeme jesť zeleninu a nakoniec si s pomocou pani učiteliek pripravili čerstvú šťavu z cvikly a mrkvy a to bola najväčšia zábava, pretože sa smiali z ružových fúzov, ktoré mali po vypití na ústach. V triede zvedavkov sa deti zahrali na výskumníkov a pomocou lupy a mikroskopu pozorovali a skúmali štruktúru rôznych vňatí, listov a semienok. Samozrejme sa zahrali aj na pomocníkov a skúšali zbierať zemiaky a prenášali ich v kýbliku. To čo pozbierali odtlačili s farbou na vrecko. V triede šikovníčkov deti programovali cestu robotickej včielke, hrali sa námetovú hru na predavača a kupujúceho v obchode so zeleninou, za ktoré samozrejme platili peniazmi a to sa im mimoriadne páčilo. Ďalej modelovali z plastelíny a triedili zeleninu podľa pokynov pani učiteliek. Zažili sme príjemné dopoludnie a deti si určite odniesli plno zážitkov. A za splnenie úloh v triedach dostali deti do svojich tried diplom. Zároveň Vám chceme rodičia poďakovať za spoluprácu, že ste nám do škôlky doniesli aj niečo z vašej úrody. 

            Vaše pani učiteľky :)

            Ďalšie fotky nájdete v spoločnom fotoalbume...

          • Vitamínové pochúťky

          • Sezóna zberu ovocia je v plnom prúde a práve aj tento rok sme si pre deti pripravili pestré aktivity na tému Ovocie. Deti ho vykrajovali a následne sušili, vyrábali šťavu z čerstvého ovocia. Vyskúšali si aj prípravu chutného ovocného kokteilu. Samozrejme nesmela chýbať ochutnávka rozličných druhov ovocia. Pripravené boli aj rôzne aktivity, pri ktorých si rozvíjali pamäť, pozornosť, grafomotoriku, zmysly. Bol to veselý deň plný úsmevu. Deti dostali veľkú dávku vitamínov, tak veríme, že najbližšiu dobu ich choroby budú obchádzať míľovými krokmi. Ďakujeme vám milí rodičia, že ste priniesli množstvo ovocia, ktoré sme mohli zužitkovať.

            Ďalšie fotky nájdete vo fotoalbume.

          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Milí rodičia, pomaly sa končia prázdniny a detičky sa už určite tešia na svojich kamarátov a všetky pani učiteľky. Záleží nám, aby sme školský rok spoločne zvládli a dôkladne sa pripravili na návrat do materskej školy. Chceme Vás preto poprosiť, aby ste si preštudovali a následne rešpektovali pokyny, nariadenia a usmernenia, o ktorých Vás budeme informovať a postupne aktualizovať. Buďme všetci zodpovední a prežime školský rok 2022/2023 v pohode a v zdraví. Prajeme Vám ešte krásny zvyšok prázdnin a tešíme sa na Vás 5.septembra.

            kolektív MŠ 

            Čo by mi v materskej škole nemalo chýbať?

             Pevná obuv (sandále, papučky)

             v ktorej sa mi bude dobre chodiť.

             Pohodlné oblečenie (tepláčiky, nohavice s gumou v páse, legíny),

            v ktorom sa budem cítiť pohodlne pri hre a cvičení.

             Náhradné oblečenie, (tepláky, tričko, spodné prádlo, ponožky),

             lebo pri hre a jedle sa sem-tam zašpiním)

            Obľúbené pyžamo,

            v ktorom sa mi budú snívať krásne sníčky.

            (Všetko mám pekne podpísané a uložené vo vrecúšku alebo ruksačiku)

                  

             

            Základné prevádzkové pokyny od 5.9.2022

             

            1. Prevádzka materskej školy bude  od..6:30....do...15:30....
            2. Jednotlivé triedy budú mať určený časový harmonogram.
            3. Každý kto vstúpi do budovy zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do materskej školy, (dezinfekcia rúk, požitie návlekov)
            4. Ranný filter: - materská škola povinne vykonáva ranný filter podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V prípade, že dieťa pri rannom filtri prejavuje akýkoľvek príznak ochorenia,učiteľ ho neprevezme
            5. Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti rodič predkladá (cez Edupage stránku- žiadosti/vyhlásenia-pridať žiadosť/vyhlásenie- vyhlásenie o bezpríznakovosti) pri nástupe do školy na začiatku školského roka a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka. V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať.
            6. V prípade, že dieťa do MŠ nenastúpi,  vždy túto skutočnosť ohlási vopred, alebo ráno od 6:30-8:00
            7. Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa cez Edupage stránku (dochádzka-nová ospravedlnenka), ktoré plní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 7 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Podozrenie zo zneužívania ospravedlňovania dochádzky dieťaťa alebo podozrenie za zanedbávania zdravotnej starostlivosti o dieťa preskúmava na podnet školy miestne príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj emailom, pokiaľ lekár nemôže poslať emailom kontaktuje školu telefonicky.
            8. Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť dieťa, ktoré neplní povinné predprimárne vzdelávanie v materskej aj z dôvodu ochorenia. „Potvrdenie od lekára“ sa bez ohľadu na dĺžku trvania neprítomnosti nevyžaduje, keď ide o neprítomnosť z dôvodu ochorenia dieťaťa, pre ktoré predprimárne vzdelávanie nie je povinné v materskej škole.
            9. V prípade, že je u dieťaťa potvrdené respiračné ochorenie, rodič bezodkladne musí o tejto situácii informovať všeobecného lekára pre deti a dorast, triedneho učiteľa alebo zástupkyňu školy.
            10. Nosenie hračiek a pomôcok z domáceho prostredia do MŠ je zakázané.

             

            Izolácia a karanténa

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie.

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú (zo zreteľov hodných epidemiologických dôvodov, ktorými sú najmä dlhodobý úzky kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ohrozenie imunodeficientnej osoby na pracovisku) a zároveň, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, a to počas obdobia dvoch dní: - pred dňom odberu vzorky biologického materiálu do skončenia izolácie alebo - pred objavením sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby do skončenia jej izolácie. Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast.

          • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“)

          • 1. Zmena v poskytovaní dotácií na stravu od 01.07.2022 (pre deti, ktoré plnia povinné predprimárne vzdelávanie)

             

            ČESTNÉ VYHLÁSENIE, JE POTREBNÉ DONIESŤ  do školy najneskôr do 29.7.2022, vhodiť do poštovej schránky pri hlavnom vstupe do školy., AK SI NEBUDETE UPLATŇOVAŤ DAŇOVÝ BONUS NA DIEŤA A CHCETE SI UPLATNIŤ NÁROK NA DOTÁCIU NA STRAVU. AK SI UPLATNÍTE DOTÁCIU NA STRAVU, NEBUDETE MAŤ NÁROK NA DAŇOVÝ BONUS NA DIEŤA 

            cestne_vyhlasenie_od_01_07_20222.docx

             

            BLIŽŠIE INFORMÁCIE, prosím Vás čítajte s porozumením a pozorne:

            Dňa 01.07.2022 nadobúdajú účinnosť niektoré ustanovenia zákona č. 232/2022 Z. z. o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o financovaní voľného času dieťaťa“). Predmetný zákon je zverejnený v zbierke  zákonov SR: 232/2022 Z.z. - Zákon o financovaní voľného času di... - SLOV-LEX

            V tejto súvislosti uvádzame, že zákon o financovaní voľného času dieťaťa s účinnosťou od 01.07.2022 mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“) a zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dotáciách“), čím dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na stravu.

            Od 01.07.2022 v zmysle § 52 zzn ods. 3 písm. a) a b) zákona o dani z príjmov suma daňového bonusu, o ktorú sa znižuje daň, je:

            1. 40 eur mesačne, ak vyživované dieťa dovŕšilo 15 rokov veku, alebo
            2. 70 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 15 rokov veku, a to poslednýkrát za kalendárny mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 15 rokov veku; to neplatí, ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách

            a zároveň § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách bol upravený tak, že dotáciu na stravu je možné poskytnúť:

            • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa zákona o dani z príjmov[1] (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením.

            V nadväznosti na uvedené od 01.07.2022, v prípade detí bez bonusu je možné dotáciu na stravu poskytnúť len tým deťom v poslednom ročníku MŠ alebo v ZŠ, ak si zákonný zástupca dieťaťa, resp. osoba v ktorej starostlivosti dieťa je (ďalej aj „rodič dieťaťa“) na toto dieťa neuplatnil daňový bonus na dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku. Pri poskytovaní dotácií na stravu sú teda dve vekové kategórie detí[2]:

            • deti v poslednom ročníku MŠ alebo v ZŠ do 15 rokov veku, ak si rodič na dieťa neuplatnil v zmysle zákona o dani z príjmov nárok na daňový bonus (napr. osoby bez zdaniteľných príjmov,  poberatelia dôchodkov), ktoré majú nárok na dotáciu na stravu;

            V prípade, ak rodičia tejto vekovej kategórie detí majú nárok na uplatnenie si daňového bonusu (v sume 70 eur mesačne[3]), tento bonus je pre nich výhodnejší ako dotácia na stravu (ak by sa dieťa zúčastnilo vyučovania 20 dní v mesiaci, dotácia na stravu by bola vo výške 26 eur mesačne). Súbeh poberania tohto daňového bonusu a dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách nie je možný[4].

            • deti nad 15 rokov v ZŠ (napr. z dôvodu opakovania ročníka, odkladu povinnej školskej dochádzky), ktoré majú nárok na dotáciu na stravu aj v prípade, ak si rodič na toto dieťa uplatnil nárok na daňový bonus (v sume 40 eur mesačne[5]).

            V tejto súvislosti uvádzame, že ak dieťa napr. dovŕši 15 rokov dňa 19.10.2022, nárok na daňový bonus v sume 70 eur má rodič dieťaťa poslednýkrát za mesiac, v ktorom dieťa dovŕši 15 rokov veku, t.j. za mesiac október 2022. Od mesiaca november 2022 rodič tohto dieťaťa môže poberať daňový bonus v sume 40 eur a zároveň dieťa má nárok na dotáciu na stravu, ak zriaďovateľ do konca mesiaca november 2022 o tejto zmene informuje úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ďalej len „úrad“).

             

            Nárok na poskytnutie dotácie na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách od 01.07.2022 preukazuje rodič dieťaťa vo veku do 15 rokov zriaďovateľovi MŠ/ZŠ novým čestným vyhlásením o neuplatnení si daňového bonusu (v prílohe). Čestné vyhlásenie v ukrajinskom jazyku predkladá rodič dieťaťa z Ukrajiny. V tejto súvislosti uvádzame, že ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu zákonný zástupca dieťaťa uplatnil daňový bonus, je povinný o uvedenom zriaďovateľa bezodkladne informovať, nakoľko v takomto prípade bude dieťaťu poskytovaná dotácia na stravu neoprávnene (trestno-právne dôsledky nepravdivého čestného vyhlásenia podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov a povinnosť vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu). 

             

            Nakoľko v prípade detí, ktoré dovŕšili 15 rokov veku je možný súbeh poberania daňového bonusu a dotácie na stravu, povinnosť predloženia čestného vyhlásenia sa nevzťahuje na rodičov týchto detí. Ak rodič dieťaťa, ktoré dovŕšilo 15 rokov veku bude mať záujem o poskytnutie dotácie na stravu z titulu neuplatnenia si daňového bonusu, zriaďovateľ overí dovŕšenie 15 roku veku dieťaťa podľa dátumu narodenia dieťaťa a dieťa ako oprávnené oznámi úradu, tak ako je uvedené vyššie.

             

            Vzhľadom na uvedené od 01.07.2022, v prípade detí bez bonusu, dochádza k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v poslednom ročníku MŠ, ktoré nedovŕšili 6 rokov veku (5 ročné deti, príp. aj mladšie deti zaradené na povinné predprimárne vzdelávanie). Tieto deti od 01.07.2022 už nemajú nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus. Vzhľadom na uvedené je nevyhnutné, aby zriaďovatelia MŠ čo možno najskôr:

             

            • oslovili všetkých rodičov detí v poslednom ročníku MŠ, ktorým bola doteraz dotácia na stravu poskytovaná z titulu neuplatnenia si zvýšeného daňového bonusu, či majú nárok na uplatnenie si daňového bonusu od 01.07.2022. Rodičia, ktorí si daňový bonus nemôžu uplatniť (napr. osoby bez zdaniteľného príjmu, poberatelia dôchodkov), túto skutočnosť zriaďovateľovi preukážu novým čestným vyhlásením o neuplatnení si daňového bonusu;
            • do konca mesiaca júl 2022 úradu v súlade so zákonom o dotáciách oznámili úbytok deti v poslednom ročníku MŠ, t.j. deti, ktoré od 01.07.2022 už nie sú oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu, z dôvodu zmeny daňových bonusov.
            1.  
            2. Predkladanie podkladov v súvislosti s poskytnutím dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2022 do 31.12.2022

            V súvislosti s poskytnutím dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2022 do 31.12.2022, zriaďovateľ, tak ako každý rok, predkladá v súlade so zákonom o dotáciách podklady nevyhnutné na poskytnutie dotácie na stravu. Vzhľadom na poskytovanie dotácie na stravu aj deťom z Ukrajiny (osoby s osobitnou ochranou[6]), pre ktoré je nevyhnutné viesť samostatnú evidenciu, boli upravené zoznamy oprávnených detí a oznámenie o počte odstravovaných obedov. V súvislosti s poskytnutím dotácie na stravu si dovoľujeme požiadať, aby zriaďovatelia príslušnému úradu:

            • v termíne do 15.07.2022 oznámili počet odstravovaných detí za obdobie od 01.01.2022
              do 30.06.2022 jednotlivo po mesiacoch za každé školské zariadenie, na ktoré bola poskytnutá dotácia. V prílohe predkladáme tabuľku Oznámenie o počte odstravovaných obedov za obdobie od 01.01.2022 do 30.06.2022, v ktorej je potrebné samostatne vykázať deti z Ukrajiny, na ktoré bol poskytnutý mimoriadny doplatok (predmetné oznámenie už bolo zriaďovateľom úradmi zaslané);
            • v termíne do 10.08.2022 doručili aktualizovaný zoznam detí, na ktoré žiadajú poskytnutie dotácie od 01.09.2022 do 31.12.2022, a to na tlačive Zoznam detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu. V nadväznosti na to, z akého titulu sú deti v MŠ/ZŠ oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu, zriaďovateľ vyplní príslušný zoznam detí podľa § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách alebo zoznam detí podľa § 4 ods. 3 písm. b) alebo písm. c) zákona o dotáciách, pričom deti z Ukrajiny predkladá na samostatných zoznamoch. Zoznamy detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu predkladáme v prílohe. Za správnosť údajov uvedených v aktualizovanom zozname detí, zodpovedá zriaďovateľ a v tejto súvislosti uchováva podklady súvisiace s jej poskytnutím (potvrdenia o deťoch v ŽM/HN, nové čestné vyhlásenia, že si rodičia neuplatnili nárok na daňový bonus). Tieto podklady potvrdzujúce oprávnenosť detí na poskytnutie dotácie na stravu nie je potrebné k zoznamom detí predkladať.

             

            V tejto súvislosti odporúčame zriaďovateľovi, aby čo možno najskôr informoval fyzickú osobu, v ktorej starostlivosti dieťa je, že k poskytnutiu dotácií na stravu je nevyhnutné predložiť:

            • potvrdenie, že ide o dieťa v HN,
            • potvrdenie, že ide o dieťa v ŽM,
            • nové čestné vyhlásenie o neuplatnení si nároku na daňový bonus.

            Termín na predloženie vyššie uvedených podkladov odporúčame stanoviť si tak, aby mal zriaďovateľ dostatočný časový priestor na zosumarizovanie predložených podkladov za každé dieťa v MŠ/ZŠ do Zoznamu detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu, ktorý je povinný doručiť na úrad tak, ako je uvedené vyššie, najneskôr do 10.08.2022.

            V súvislosti s preukázaním, že ide o dieťa v HN uvádzame, že v zmysle zákona č. 177/2018
            Z. z. o niektorých opatreniach na znižovanie administratívnej záťaže využívaním informačných systémov verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon proti byrokracii), je od 01.04.2022 možné prostredníctvom Over Si preveriť poskytovanie pomoci v hmotnej núdzi,
            t.j. predmetné potvrdenie nie je potrebné od rodiča vyžadovať, ak má zriaďovateľ možnosť uvedené overiť prostredníctvom informačných systémov. Zároveň odporúčame zriaďovateľom informovať sa na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „MŠVVŠ SR“) o možnosti preverenia poskytovania pomoci v hmotnej núdzi prostredníctvom rezortného informačného systému.

             

            V prípade detí, ktoré sú oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu z titulu, že ide o dieťa v ŽM uvádzame, že ak rodič nestihne predložiť potvrdenie, že ide o dieťa v ŽM v stanovenom termíne, avšak informuje zriaďovateľa, že príjem domácnosti je najviac vo výške životného minima, je možné dieťa zaradiť do zoznamu oprávnených detí len na základe informácie od rodiča. Úrad posúdi príjem domácnosti (ak bude Formulár na posúdenie príjmu rodičom na úrad predložený)
            a ak pôjde o dieťa v ŽM a dieťa v ŽM bude uvedené zriaďovateľom na aktualizovanom zozname detí, dotáciu na stravu úrad do 25.08.2022 na toto dieťa vyplatí.

             

            V tejto súvislosti si Vás však dovoľujeme požiadať, aby ste usmernili rodičov, že Formulár na posúdenie príjmu vrátane podkladov ku konaniu v tejto veci (napr. doklad o príjme) je potrebné predložiť na úrad najneskôr do 15.08.2022, aby ich úrad stihol spracovať a oprávnené dieťa zahrnúť do vyplateného preddavku dotácie na stravu na obdobie od 01.09.2022 do 31.12.2022. Formuláre na posúdenie príjmu pre slovenské deti, ako aj deti z Ukrajiny predkladáme v prílohe.

             

             

             

            V prípade nejasností vo vyššie uvedenom postupe pri poskytovaní dotácií na stravu Vám odporúčame komunikovať s príslušným úradom, ktorý Vám poskytne náležité usmernenie a poradenstvo.

             

            Prílohy:

             

            • Čestné vyhlásenie o neuplatnení nároku na daňový bonus

             

            [1] § 52 zzn ods. 3 písm. b) zákona o dani z príjmov (pri uplatňovaní daňového bonusu od 01.07.2022 do 31.12.2022 postupuje daňovník spôsobom podľa § 52zzn odsekov 2 až 14, ak nie je vyšší nárok na daňový bonus vypočítaný spôsobom podľa § 33 v znení účinnom do 30. júna 2022).   

            [2] Právna úprava účinná do 30.06.2022 rozlišovala 3 vekové kategórie detí pri uplatnení si daňového bonusu:

            • do 6 rokov – tzv. dvojnásobný daňový bonus v sume 47,14 eur mesačne,
            • od 6 do 15 rokov – tzv. zvýšený daňový bonus v sume 43,60 eur mesačne,
            • od 15 rokov – tzv. základný daňový bonus v sume 23,57 eur mesačne,

            pričom nebol umožnený súbeh poskytovania dotácií na stravu a poberania tzv. zvýšeného daňového bonusu.

             

            [3] Podľa § 52zzn ods. 3 písm. b) zákona o dani z príjmov.

            [4] Súbeh poskytovania daňového bonusu na dieťa do 15 rokov veku a dotácie na stravu je však možný, ak je dotácia poskytovaná z titulu, že ide o dieťa, ktoré navštevuje MŠ/ZŠ, kde je najmenej 50% detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (§ 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách), alebo v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách ide
            o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“).

            [5] Podľa § 52zzn ods. 3 písm. a) zákona o dani z príjmov.

            [6] Deti z Ukrajiny sú oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu, ak spĺňajú podmienky v zmysle v § 2 nariadenia vlády SR č. 131/2022 Z. z. o niektorých opatreniach v oblasti dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu vyhláseného v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie SR spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny v platnom znení.

          • Cestou, necestou

          • V MŠ Habovka podporujeme u detí rozvíjanie pohybových schopností a zručností. A tak sme sa zapojili do projektu zamestnancov Nadácie Volkswgen Slovensko, v ktorom sme boli úspešní. Chceli sme využiť časť asfaltového podkladu pred školou na dovybudovanie malého dopravného ihriska. Za poskytnutý príspevok sme nakúpili detské prilby, detské bicykle, bezpečnostné prvky a rekvizity, s ktorými deti hravou formou a zážitkovým učením získajú vedomosti a zručnosti potrebné k bezpečnosti. Budeme poskytnúť deťom možnosť pravidelného a bezpečného pohybu na rôznych druhoch dopravných prostriedkov a umožňovať im tak rozvíjať špeciálne pohybové zručnosti. Chceme hlavne zvýšiť u detí povedomie o bezpečnosti na cestách praktickým využívaním detského dopravného ihriska. Naučiť deti, aby jazdili na bezpečne zodpovedných a technicky správne funkčných dopravných prostriedkoch s ochrannou prilbou a reflexnou vestou. A aby sa naučili pravidlá cestnej premávky.

            Ďakujeme pánovi Jurajovi Knaperkovi, Nadácii Volkswagen Slovakia že podporili náš projekt pod názvom Cestou, necestou a poskytli nám finančný grant vo výške 2500e, za ktorý sme mohli deťom zakúpiť nové bicykle, ochranné prilby, detské šľapacie autá, detské prenosné dopravné ihrisko, ktoré môžeme využívať či vo vnútri alebo vonku na čerstvom vzduchu.  Ďakujeme Rodičovskej rade MŠ pri ZŠ za poskytnutie farieb na výmaľbu ihriska. Taktiež ďakujeme pani Tekeľovej a pani učiteľkám za pomoc pri obnove náteru ihriska. Poďakovanie patrí taktiež pani učiteľkám materskej školy za organizovanie a pani riaditeľke za plnú podporu. 

          • Koncoročná slávnosť v MŠ

          •      Dňa 30. júna 2022 sa konala koncoročná slávnosť, ktorá niesla názov Ahoj škôlka, škola volá, kde vystúpili všetky deti z MŠ Habovka. Deti sa predstavili s pripraveným programom, ktorý sa niesol vo folklórnom duchu. Ukázali prítomným hosťom svoju šikovnosť v speve, v tanci a v hovorenom slove, za čo si vyslúžili potlesk a aj malý darček.

                 Každý rok opúšťajú našu škôlku predškoláci, ktorí v ďalšom školskom roku nastupujú na novú životnú etapu, na cestu do školy za novými vedomosťami a poznatkami. Z malých detičiek, čo občas aj so slzami v očiach kráčali ráno do materskej školy, sa za pár rokov stali veľkí predškoláci, čo od septembra budú kráčať do školy s novými taškami na chrbte. V tento deň si predškoláci pripravili pre svojich rodičov a  kamarátov krásny program, v ktorom nás presvedčili o svojej šikovnosti, nielen peknými básničkami, ale aj pesničkou na rozlúčku. V závere programu sa predškolákom prihovorila pani zástupkyňa Mgr. Katarína Vrabcová, ktorá im odovzdala osvedčenie o získaní povinného predprimárneho vzdelávania a potešila ich krásnymi darčekmi. Nakoniec sme tento deň zavŕšili  malým pohostením pre všetkých hostí a deti odovzdali darčeky rodičom, ktoré vlastnoručne vyrábali s pani učiteľkami.

                 Predškolákom prajeme veľa šťastia a veľa nových zážitkov v ďalších rokoch, ktoré majú pred sebou už ako budúci školáci.

          • PREDŠKOLÁCI NAVŠTÍVILI DETSKÝ RAJ V NIŽNEJ

          •      Dnes 27. júna 2022 sa predškoláci vybrali do Nižnej, aby tam navštívili Detský raj- montessori centrum. Toto centrum bolo otvorené v roku 2016. Je to prostredie, kde sa venujú individuálnym potrebám detí. Deťom je tu ponechaná sloboda vo výbere pomôcok a aktivít. Práca však prebieha pomocou dopredu daných pravidiel. Centrum je vybavené pomôckami na rozvoj praktického života, ktorý deti od malička nesmierne priťahuje. Prelievanie, presýpanie, pranie, umývanie, stolovanie, mletie, starostlivosť o seba a okolie.... Ďalej je vybavená didaktickými pomôckami na rozvoj zmyslov, matematiky, geometrie, prírodovedy, jazyka....

                Deti mali možnosť robiť rôzne pokusy s vodou, sódou bikarbónou, hrali sa vo fazuli, strúhali mrkvu, vešali prádlo a mnoho ďalších aktivít, ktoré ich zaujali. Na záver im pani Ľ. Personová predviedla erupciu sopky, ktorá sa deťom veľmi páčila.

                 Montessori centrum sa deťom páčilo a odniesli si z neho krásne dojmy. Ďakujeme pani Ľ. Personovej za jej čas a láskavý prístup.

             

          • Výlet na Zverovku – HORSKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA

          • Dňa 24.6.2022 sme nasadli na Roháčsky turistický vláčik, ktorý nás zaviezol na Zverovku. Navštívili sme Horskú záchrannú službu. Vďaka nim sme sa dozvedeli kto chodí na pomoc zraneným v horách, ako sa k nemu dostanú, previezli sme sa v aute horských záchranárov. Taktiež sme mohli vidieť krásneho záchranného psa, ktorý sa nám veľmi páčil.  Na záver sme navštívili Symbolický cintorín obetí Západných Tatier na Zverovke, kde sú pamätníky obetí našich hôr. Deťom sme tak pripomenuli, že hory sú nie len krásne, ale v istých situáciách aj nebezpečné.

          • Výchovný koncert ZUŠ

          • Dnes sme v našej škôlke privítali žiakov ZUŠ, ktorý sa nám prišli predstaviť v sprievode svojich učiteľov hraním na hudobné nástroje. Taktiež sa aj deti z našej MŠ aktívne zapájali do diania a mali za úlohu rozpoznávať známe ľudové piesne, ďalej uvažovať nad náladou skladby, ktorú práve počuli. Naučili sme sa niečo aj o tempe a taktiež sme mali možnosť identifikovať tempo v skladbách. Pri pohľade na naše deti bolo pre nás veľmi príjemné sledovať, ako dokáže hudba deti zaujať a veríme, že tento koncert deti motivoval a možno naši predškoláci už ako prváci začnú navštevovať ZUŠ a prídu sa nám ďalší rok predstaviť hraním na hudobnom nástroji. 

            Ďakujeme učiteľom a žiakom ZUŠ za príjemný kultúrny zážitok. 

          • Návšteva v Julianinom dvore

          • Dnešné pekné slnečné dopoludnie sme strávili v prekrásnom prostredí hotela Julianin dvor. Deti sa mohli do sýtosti vyskákať na skákacom hrade, na trampolíne, vyskúšali si detské dopravné prostriedky na dopravnom ihrisku, zahrali si futbal, pohrali sa na pieskovisku. Veľmi pekne ďakujeme vedeniu a personálu z hotela za pozvanie, za milé prekvapenie s pohostením a za sladkú odmenu, ktorú si deti mohli odniesť domov. Deti odchádzali domov plné nadčenia a zážitkov. Ešte raz ďakujeme. 

          • Týždeň v téme - ŠŤASTNÉ DETI TEJTO ZEME

          • V týždni, v ktorom oslavovali deti svoj sviatok - MDD sme sa spoločne so všetkými deťmi venovali hrám a aktivitám, ktoré prirodzene vzbudzujú u detí spontánnu radosť a nadšenie zo všetkých dní v tomto týždni. V utorok 31.05.22 sme mali v jednotlivých triedach karnevalové dopoludnie. Čo znamená, že sme sa hneď po rannom príchode do škôlky prezliekli do karnevalových kostýmov a všetky aktivity realizovali, ako rozprávkové bytosti. Dokonca aj pobyt vonku a čas strávený v jedálni pri stolovaní sme realizovali v maskách.      

            V stredu 01.06.22 sme sa vybrali na výlet turistickým vláčikom do Múzeá oravskej dediny, v ktorom bol pripravený program pod názvom - Zahrajme sa ako kedysi. Tu mali deti možnosť oboznámiť sa s ľudovými tradičnými remeslami, taktiež mali možnosť si niektoré remeslá aj vyskúšať a dokonca si posedieť v škole a vonku sa zahrať pohybové hry. 

            V piatok sme všetci spoločne uzatvorili týždeň na školskom dvore dňom tanca, počas ktorého realizovali deti spoločnú rozcvičku, hrali sa rôzne tanečné súťaže a imitovali pohyb svojich kamarátov. Deti boli odmenené medailou a veľkým spoločným potleskom.

          • Moderní učitelia - Navštívili naše SLOVENSKO (Erasmus+)

          • Prešli sme mnoho krajín, videli rôzne školy, rozličné vzdelávacie štýly a spoznali nové kultúry krajín, s ktorými sme spolu v projekte Erasmus+ moderní učitelia. Nastal čas, aby aj oni uvideli Slovensko a to, ako to v našej materskej škole funguje, aké máme deti.

            Hneď v pondelok sme učiteľov z Turecka, Rumunska, Grécka, Španielska a Estónska privítali pred materskou školou s chlebom a soľou. Následne im deti predviedli program, ktorý vystihoval naše ľudové tradície a kultúru. Boli nadšení a deti si zaslúžili veľkú odmenu v podobe potlesku. Po programe sa presunuli do každej triedy v materskej škole. Videli, ako deti počas dňa pracujú, s akými pomôckami sa hrajú. Predstavili sme im digitálne pomôcky, ktoré deti využívajú, tie boli zakúpené práve vďaka tomuto projektu. S pomocou našich šikovných detí sa oboznámili s niektorými slovenskými remeslami ako je tkanie, maľovanie na sklo, zdobenie medovníkov a mnohé ďalšie. Deti taktiež predstavili hosťom ako v materskej škole skúmame a aké pomôcky pri tom používame.  Navštívili aj Základnú školu, kde ich žiaci vrelo privítali a ukázali im priestory školy- triedy, školskú knižnicu, technickú učebňu, telocvičňu, počítačovú učebňu, posluchovú miestnosť, posilovňu. Našim hosťom sa naša škola veľmi páčila. Počas Meetingu každá krajina predstavila aktivity, ktoré s deťmi vykonávali od posledného stretnutia. Chceli sme im ešte presnejšie priblížiť našu krajinu a tak sme navštívili Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Tam videli mnoho tradičných remesiel, počuli typickú slovenskú hudbu.

            V utorok mohli vidieť krásy našej prírody - previezli sa lanovkou v Spálenej doline, navštívili Brestovskú jaskyňu a ochutnali chutné slovenské jedlá.

            V stredu navštívili Oravský hrad, ktorý je jeden z najkrajších hradov na Slovensku a nachádza sa v obci Oravský Podzámok. Je výraznou dominantou oravského regiónu a  patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska. Po náročnom stúpaní mnohými schodmi sme im dopriali regeneráciu v kúpalisku Oravice. Spoločne sme sa rozlúčili a ukončili sme tak tento projekt. Každý z nás si odnáša veľa zážitkov, skúseností, priateľstiev.

          • Nezbedná opička Kika v MŠ

          • .

            V dňoch 14. júna a 16. júna zavítala do triedy Šikovníčkov nezbedná opička Kika, ktorú sprevádzala p. Mgr. Denisa Šálková z CPPPaP-Tvrdošín. Deti sa spolu s opičkou učili zábavnou formou vnímať seba samého, slušne sa správať, dodržiavať pravidlá, vyjadriť svoje pocity a ovládať svoj hnev. 
            Deťom boli informácie sprostredkované prostredníctvom čítania príbehov, hier, vypracúvania pracovných listov, pohybových cvičení.

            Ďakujeme tete Denise za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie stretnutia.
             

          • Erasmus+ Moderní učitelia- mobilita Turecko

          • V dňoch od 09.05. do 13.05. 2022 sme opäť vycestovali za vzdelávaním v rámci projektu ERASMUS+. Pre učiteľky našej ZŠ s MŠ to bola posledná krajina, ktorej školstvo sme mali možnosť spoznať, nakoľko v júni tento projekt so zameraním na využitie robotiky a informačno-komunikačných technológií pri práci s deťmi predškolského a mladšieho školského veku končí.

            Týždeň sme strávili v meste AYDIN. Otvorenie a odštartovanie mobility v Turecku sa uskutočnilo na štátnej škole a bolo sprevádzané príhovorom riaditeľa školy a príjemným, milým programom žiakov tried materskej a základnej školy. Veľmi milým prekvapením pre každú zúčastnenú krajinu, bolo deťmi prečítané privítanie v každom jazyku všetkých zúčastnených krajín. Navštívili sme štátne aj súkromné školy, v ktorých sme mali možnosť vidieť fungovanie školského systému, priestorové a materiálne vybavenie škôl a využitie robotov a 3D tlačiarne pri práci s deťmi. Aj my sme mali možnosť programovať moderných robotov a učili sme sa základy programovania. Ďalej sme navštívili matematické múzeum, kde sme mali možnosť všetko si vyskúšať a aktívne s pomôckami pracovať. Naša návšteva viedla aj ku starostovi mesta AYDIN, ktorý nám porozprával o financovaní škôl a oboznámil nás so školským systémom.

            Aj napriek tomu, že Turecké školstvo trpí nedostatkom finančných prostriedkov od štátu, na školách to nebolo až tak viditeľné, nakoľko so školou úzko spolupracujú rodičia detí, ktorí konajú rôzne dobrovoľnícke akcie, zbierky, aby tak finančne podporili školy, na ktorých sa vzdelávajú ich deti. 

            V Turecku sme mali možnosť navštíviť aj kultúrne a historické miesta, ako sú Pamukkale –„bavlnený hrad“, ktorý sa pýši bielymi svahovými kopcami, v ktorých sa nachádza termálna voda obohatená o vápnik.  Veľmi duchovne obohacujúcim zážitkom bola pre nás návšteva domu Panny Márie nachádzajúci sa v blízkosti mesta Efez. V tomto dome údajne žila Panna Mária po Ježišovej smrti, keď odišla s apoštolom Jánom z Izraela do súčasného Turecka. Dom tvorí kamenná stavba s jednými hlavnými dverami slúžiacimi pre vstup a druhými bočnými na vychádzanie.  Nezabudli sme sa taktiež zastaviť v starovekom gréckom meste Efez, ktoré je zapísané do Svetového dedičstva UNESCO.

            V závere týždňa sme mali všetky zúčastnené krajiny spoločnú večeru, na ktorej každá krajina predstavila svoju tradičnú kultúra tanca. My sme odprezentovali tanečnú choreografiu na ľudovú pieseň – Štyri kroky.

            Táto naša už posledná cesta nám ukázala veľa možností, ako možno vzdelávať deti s využitím robotiky a programovania a taktiež porovnať úroveň školstva. Bola to pre nás obrovská skúsenosť a inšpirácia, ako možno napredovať vo formách vzdelávania detí so zameraním sa na využitie moderných metód.     

          • ...s batôžkom cez hory.

          •  

            V krásny slnečný deň sa pani učiteľky spolu s deťmi  vybrali na exkurziu k rodine Pavčovej. Ukázali nám, ako chovajú ryby. Mali sme možnosť vidieť veľké ryby, ale i malé rybičky. Porozprávali nám, ako sa o ne starajú, aké druhy rýb majú - jesetery, pstruhy...  

            Po obhliadke sa deti občerstvili džúsom a sladkou odmenou.

            Ďalej naša cesta pokračovala okolo Kobylieho potoka, až smerom k rodine Triebeľovej. Tam mohli vidieť ovečky, kravičky a teliatko. Na záver sme si ešte dopoludnie spríjemnili aj na detskom ihrisku pod Závozom, kým po nás neprišiel vláčik.  Vláčikom sme absolvovali   cestu cez Bory, Zuberec, až k nám pred našu materskú školu. Na tváričkách detí bolo vidieť veľkú radosť z celého dňa.

             

          • Zápis do MŠ na šk.rok 2022/2023

          • Podmienky prijatia dieťaťa do materskej školy

            v školskom roku 2022/2023

            Podmienky_prijatia_2022-2023.docx


            Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v súlade § 59 zákona    č. 245/2008 Z. z. a v súlade vyhlášky 541/2021 Z.z. Ministerstva školstva Slovenskej republiky  o materskej škole.


            Do  materskej školy sa prijímajú deti  na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.


            Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta 2022 je predprimárne vzdelávanie povinné.

            (odporúčame si pozrieť viac informácii na našej stránke časť PPVhttps://mshabovka.edupage.org/?

            Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej len „spádová materská škola“), ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na predprimárne vzdelávanie.

            Od školského roku 2022/2023 bude môcť dieťa plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj formou individuálneho vzdelávania


            Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:

            -    spravidla dieťa od troch do šiestich rokov veku,

            - dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a ktoré pokračuje v plnení povinného        predprimárneho vzdelávania, je potrebné doložiť písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaný súhlas zákonného zástupcu

             je možné prijať aj dieťa so špeciálnymi výchovno–vzdelávacími potrebami (dieťa so zdravotným postihnutím - zmyslovým alebo telesným), k žiadosti je potrebné doložiť vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva  a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast,

            -    deti mladšie ako tri roky (podľa podmienok  a kapacity MŠ).


            Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma: 

            - dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta2022, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné

            - dieťa, ktoré pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (zákonný zástupca predkladá súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie)

            - dieťa, ktoré nedovŕšilo do 31. augusta 2022 vek 5 rokov a zákonný zástupca bude žiadať o predčasné zaškolenie, pričom predloží so žiadosťou aj súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie


             V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy, budú uprednostnené deti, ktoré spĺňajú ostatné podmienky prijímania:

            • dieťa, ktoré k 31. augustu 2022 dovŕši tretí až piaty rok veku dieťaťa
            • dieťa, ktoré má odporúčanie od lekára/prijať zo zdravotných dôvodov
            • výnimočne možno do materskej školy prijať aj dieťa od dvoch rokov veku, ak sú vytvorené vhodné  materiálne, personálne a iné podmienky (predovšetkým kapacitné podmienky)

            Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa môže prijať na diagnostický pobyt dieťaťa. Riaditeľka školy rozhodne o forme pobytu prihliadaním na individuálne osobitosti dieťaťa. Po skončení diagnostického pobytu rozhodne o prijatí alebo neprijatí do materskej školy na základe výsledkov diagnostického pobytu.


            Miesto a termín podávania žiadosti

            Žiadosť o  prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na školský rok 2022/2023 si  môžete prevziať v materskej škole alebo stiahnuť z web stránky materskej školy www.mshabovka.edupage.org https://mshabovka.edupage.org/a/ziadost-do-ms

            Na stránke školy nájdete aj viac informácii ohľadom povinného predprimárneho vzdelávania v module PPV ako aj tlačivá k pokračovaniu povinného predprimárneho vzdelávania a predčasného začlenenia dieťaťa na povinné predprimárne vzdelávanie, taktiež informácie o individuálnom vzdelávaní.https://mshabovka.edupage.org/a/povinne-predprimarne-vzdelavanie

            Vypísanú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa je potrebné doručiť od  1. mája 2022 do 31. mája 2022.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

            • osobne
            • poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy,
            • emailom (naskenovaním originálneho tlačiva, originál doručiť pri prijatí dieťaťa),
            • elektronickým podaním doručeným do elektronickej schránky materskej školy

            Riaditeľka školy vydá rozhodnutie o prijatí respektíve o neprijatí dieťaťa do materskej školy na predprimárne vzdelávanie do 30.júna 2022.


            Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu), - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo

             - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa (viď príloha).

            Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy (viď príloha).

        • Vitajte na stránkach našej školy