• Ovocný deň

          • Tento týždeň sa niesol v znamení témy Dary prírody - OVOCIE, s ktorým sa deti oboznamovali a poznávali ho. Na záver tejto krásnej a zároveň aktuálnej témy sme pripravili v našej materskej škole deň plný ovocia. Práve vďaka Vašej spolupráci, za ktorú Vám veľmi ďakujeme, mohli vidieť veľké množstvo ovocia, či už domáceho, alebo exotického. Pri jeho skúmaní však využívali všetky zmysly. Ochutnávali ho, pozorovali plody, listy, vnímali intenzívnu vôňu, ktorá rozvoňala celú materskú školu. Hmatom skúmali rozličné povrchy ovocia, ale aj listov. No keďže deti sú veľmi bystré a vedia, že aj z ovocia môžeme vyrobiť ďalšie produkty, tak sme sa do toho pustili - odšťavovali, vykrajovali ovocie, ktoré sa následne sušilo. Následne mohli vyskúšať aj domáci čučoriedkový, či marhuľový džem a vidieť, ktoré produkty je ešte možné vyrobiť z ovocia. Bol to veľmi príjemný deň, počas ktorého všetky deti dostali poriadne množstvo vitamínov, preto veríme, že choroby ich budú obchádzať míľovými krokmi. 

             

            Viac fotografií nájdete vo fotoalbume každej triedy. :) 

          • Jeseň pani bohatá

          •  

            Máme tu jedno z najkrajších ročných období, kedy sa nám príroda ukazuje v krásnom šate, a preto sme do našej materskej školy, tak, ako každý rok sme si  pozvali dňa 2.10.2023 mamičky, babičky, starké na strávenie do obednej chvíľky so svojimi deťúrencami pri akcii s názvom Jesenné tvorivé dielničky. Deti  spolu so svojimi najbližšími vyrábali z prírodnín   jesenné venčeky, ikebany a iné krásne výtvory, ktoré neskôr s pani učiteľkami vystavili na nástenku a aj pred materskú školu, aby boli k nahliadnutiu, aj ostatným okoloidúcim.

             

          • Oznam

          • Spoznávame našu MŠ

            Dňa 14.9.2023 sa triedy Slniečka, Zvedavkovia a Šikovníčkovia oboznámili s priestormi MŠ. Spoločne s učiteľkami navštívili priestory tried, šatní a kuchyne, kde im pani kuchárky ukázali, kde im tak chutne varia. Predškoláci už prešli priestory celej materskej školy a zavítali aj do ZŠ. Takéto spoznávanie deťom napomáha k lepšej adaptácii a k širšiemu obzoru o mieste, ktoré navštevujú.

             

          • Turistická prechádzka - Zverovka, exkurzia Horskej záchrannej služby

          • Dňa 22.06.2023 sme s deťmi absolvovali výlet vláčikom spojený s turistickou prechádzkou okolo plieska Maras. Deti sa oboznámili s jeho vznikom a mali možnosť pozorovať žubrienky, ktorým je jazierko domovom. V závere sme sa deti ešte raz opýtali, ako sa jazero volá a od jedného dieťata, dostalo krásne pomenovanie - Žabník. Ďalej naša cesta pokračovala náučnou prechádzkou okolo hotela Primula, lesným turistickým chodníkom sprevádzaným spevom vtáčikov a ničím nenahraditeľnou vôňou lesa. Počas prechádzky pozorovali značku, ktorá nás viedla až do nášho cieľa a uvedomovali si jej význam. Prešli si aj mierne náročnejším terénom do kopca a už sme sa spoločne dostali na poľanu Zverovka, odkiaľ sme sa presunuli ku Horskej záchrannej službe, pri ktorej nás už čakali deti z triedy Slniečok. Nakoľko by bol pre nich terén náročný, vyviezli sa vláčikom k Horskej. Na mieste nás už čakal dobrovoľník Horskej záchrannej služby, ktorý nám priblížil náplň ich práce. Deti mali možnosť si posedieť na skútri a v záchranárskom aute a vypočuť si majáky. Taktiež mali možnosť vyskúšať si váhu výstroja, ktorú nesú v rukách a na chrbte pri výjazdoch. Do škôlky sme sa plný zážitkov spoločne vrátili vláčikom. Chceme sa poďakovať Horskej záchrannej službe, že si každoročne nájdu na nás čas a ochotne nám priblížia ich prácu. Fotky z výletu nájdete v spoločnom fotoalbume.  

          • Večerná škôlka

          • ​​​​​​Dňa 22.6.2023 sme predškolákom umožnili stráviť celý deň až do neskorého večera v materskej škole. Čakali ich športové súťaže na dvore, hľadanie pokladu, pyžamová párty. Spoločne sme si pripravili večeru, ktorá deťom veľmi chutila, no nesmelo chýbať aj chutné občerstvenie. Strávili sme spolu krásny čas plný zábavy a radosti, deti odchádzali s úsmevom a práve to je pre nás tá najväčšia odmena. 

            Viac fotografií nájdete vo fotoalbume Šikovníčkov. 

          • Výchovný koncert

          • Dnešný deň sa v našej materskej škole niesol v znamení hudby. Počas dopoludnia nám prišli zahrať šikovní žiaci zo Základnej umeleckej školy v Habovke na rôznych hudobných nástrojoch. Deti počúvali a spoznávali rôzne známe i neznáme piesne. Po každej hre ich odmenili veľkým potleskom. Bol to príjemný umelecký zážitok. Potom naši predškoláci navštívili priestory ZUŠ, kde sa s nimi pani učiteľky zahrali zaujímavé rytmické hry a vyskúšali si aj hru na klavíri. Dúfame, že keď nastúpia v septembri do základnej školy, tak si možno vyberú nástroj, ktorý sa im bude páčiť a budú rozvíjať hudobný talent. Zároveň ďakujeme aj pedagógom ZUŠ v Habovke za zorganizovanie výchovného koncertu u nás v škôlke, za ich spoluprácu a že takýmto spôsobom ďalej pozitívne motivujú deti k hudbe.

          • Prevádzka materskej školy počas letných prázdnin

          • V zmysle § 150a, ods.1 zákona 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) ako aj v zmysle vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 541/2021 Z. z. o materskej škole, vedenie Základnej školy s materskou školou Habovka oznamuje, že prevádzka materskej školy počas letných prázdnin bude nasledovne: 

            Od 01. 07.2023  do 14. 07. 2023  bude otvorená prevádzka materskej školy pre prihlásené deti.

            Od 17.07.2023 do 31.08.2023 (vrátane) bude prevádzka materskej školy prerušená z dôvodu dôkladného čistenia priestorov materskej školy, dezinfekcie prostredia a hračiek, ako aj čerpania dovolenky zamestnancov.

            Prevádzka MŠ Habovka bude obnovená 04. 09. 2023

            vedenie školy

          • Olympiáda

          • V uplynulom týždni sme sa venovali téme športu. Našim cieľom je u detí vzbudiť a podporovať záujem o športové aktivity. Včerajšie dopoludnie sme pre našich športovcov realizovali škôlkársku olympiádu. Po slávnostnom sprievode pochodu s olympijiskym ohňom, skladali sľub čestného športovca a realizovali spoločnú rozcvičku. Stanovištia predstavovali jednotlivé kontinenty, ku ktorým boli priradené zvieratá. Svoju obratnosť, šikovnosť a odvahu si dokazovali na jednotlivých stanovištiach pri zdolávaní rôznych prekážok. Pri zdolaní každej disciplíny boli odmenení pečiatkou. V závere si zhodnotili svoje športové výkony a ako správni športovci boli za svoje výkony odmenení medailou. Viac fotiek máte k nahliadnutiu vo fotoalbume. 

          • PREDŠKOLÁCKY TROJBOJ

          • Dňa 7.6. sme sa zúčastnili súťaže, ktorú organizovala ZŠ s MŠ Čimhová s názvom Predškolácky trojboj. Z triedy sme vybrali 3 deti, ktoré reprezentovali našu materskú školu a vykonávali rozličné úlohy, pri ktorých bolo potrebné preukázať tímového ducha. Spoločnými silami prešli hradom čarodejníc, kde predviedli schopnosti hrubej motoriky. Svoje telá rozhýbali aj pri tanci čarodejníc, pri ktorom si museli zapamätať jednotlivé tanečné prvky. Pohrali sa s písmenami a tak zistili meno stratenej čarodejnice. Všetky úlohy šikovne splnili a vyslúžili si  odmenu a krásny zážitok na tento jedinečný deň.  

          • Múzeum oravskej dediny - Zahrajme sa ako kedysi

          • Dňa 2.6.2023 sme vycestovali Roháčskym turistickým vláčikom až do Múzea oravskej dediny, kde sme spoznávali život na tradičnej dedine. Deti sa v objektoch múzea dozvedeli o vyučovaní v minulosti, o spôsobe bývania, o výrobe plátna a súkna, o mletí obilia a o všeličom ďalšom z dedinského života. Vo viacerých tvorivých dielňach si vyskúšali staré remeslá ako napríklad hrnčiarstvo, drotárstvo, rezbárstvo, tkanie, výrobu sviečok z plástu, podmaľbu na skle a mnohé ďalšie. Viac fotografií nájdete vo fotoalbume. 

          • Za hľadaním pokladu

          • Konečne nastal deň, na ktorý sa deti veľmi tešili. Medzinárodný deň detí. V tento deň sme sa vybrali za dobrodružstvom - za hľadaním pokladu. Deti z triedy Slniečka sa premenili na pirátov a vybrali sa hľadať poklad na mori. Zvedavkovia sa zahrali na zvieratá, vycestovali do Afriky, kde pomáhali zvieratkám, ktoré ich za pomoc odmenili prekvapením. Trieda Šikovníčkovia pomáhala princeznej hľadať roztratené korálky, za čo ich kráľovsky odmenila. Ďakujeme rodičovskej rade za zabezpečenia prekvapenia pre deti. Tento deň, bol deň plný radosti, zábavy, ktorý sme si skutočne všetci užili. Fotografie nájdete vo fotoalbumuch jednotlivých tried. 

          • MAĽOVANIE NA ASFALT

          • Dnešné dopoludnie sme si spolu s deťmi spríjemnili aktivitou maľovaním na asfalt. Témou tohto týždňa sú Exotické zvieratká a keďže sa nám nedalo vycestovať do ZOO, tak sme sa rozhodli, že si Zoo nakreslíme pred materskú školu. Mali sme v ponuke krásne farebné kriedy, možnosť odkresľovať z predlohy obrázkov zvierat aj podľa šablón, listovať v knihách pani učiteľkami pred kreslené zvieratká, ktoré už podľa vlastnej fantázie vyfarbili alebo si kreslili sami bez predlohy. Ukázalo sa, že si s touto výzvou veľmi ľahko poradili a vznikli naozaj krásne kresby.

          • S batôžkom cez hory....

          • Spolu s  deťmi z našej materskej školy sme sa vybrali dňa 25.5.2023 na výlet vláčikom na Stodolisko. Aj keď nebolo veľmi slnečno, neodradilo nás to. Trieda Šikovníčkov a Zvedavkov vystúpili pri pizzerii Blatná, kde smerom od hasičskej zbrojnice pešo pokračovali na Stodolisko. Trieda najmenších Slniečok sa vyviezla až na zástavku a pokračovavala na ihrisko pod Závazom, kde si zaskákali na tenisovom kurte, kým čakali na ostatné deti. Spoločne sme sa potom prešli na návštevu ku rodine Pavčových, ktorí sa venujú chovu rýb. Deti tu mali možnosť pozorovať viac druhov rýb, ktoré vyskakovali za potravou, ktorú im sypal pán Pavčo. Po obhliadke rýb sa deti občerstvili ovocím a vodou, a mohli sme pokračovať v prechádzke smerom na Úboč, kde sme mohli pozorovať pasúce sa ovečky a kravičky. Deti boli na túto menšiu túru dobre vyzbrojené- boli poobúvané do gumákov a oblečené v pršiplášťoch- takže im nerobilo problém chodiť po mlákach, mokrej tráve či zablatenej ceste. Po kratšej obhliadke domácich zvieratiek sme sa s batôžkami rozhodli pokračovať v bádaní, skúmaní Brežnou cestou späť ku vláčiku. Všetky deti statočne zvládali chôdzu aj po nerovnom teréne a cestu si spríjemnili spevom známych pesničiek. Pri hasičskej zbrojnici nás už čakal vláčik, ktorým sme pokračovali dedinou, Blatnou a smerom na Zuberec. Unavené a šťastné deti sa posilnili ešte vodou a sladkou odmenou. 

          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • Prvé dva májové týždne sa predškoláci zúčastnili plaveckého výcviku v Kolibe Josu.

            Plávanie má mnoho priaznivých účinkov na celé telo. Pomáha zlepšiť koordináciu a rovnováhu, rozvíjať svaly a kĺby,  zlepšuje aj silu ich srdca a pľúc a v neposlednom rade pomáha rozvíjať mozog. Deti sa hrovou formou oboznamovali so základmi plávania, skúšali si rôzne zábavné aktivity vo vode ako vláčik, chobotnicu, skok do vody, chytanie žralokov... Každým dňom sa zlepšovali a aj vďaka skvelým a trpezlivým inštruktorom si dnes môžu hovoriť PLAVCI. Snahu inštruktorov ocenili všetky deti, ale myslíme, že aj Vy milí rodičia. Tak nech už príde leto, aby deti mohli svoje schopnosti naďalej rozvíjať. Chceme sa poďakovať rodičom a starým rodičom, ktorí nám prišli pomôcť so sušením a zároveň pánovi Vrlákovi, ktorý bol vždy včas na mieste a šťastlivo nás dopravil tam, kde sme potrebovali.

            Viac fotografíí nájdete vo fotoalbume Šikovníčkov. :)

          • Divadlo o medvedici a myške

          • Dňa 4. mája 2023 navštívilo našu materskú školu opäť divadlo... Divadelného predstavenia sa zúčastnili triedy Slniečok, Zvedavkov a Šikovníčkov. Príbeh o láskavej medvedici a chamtivej a samoľúbej myške, dal deťom krásny príklad toho, čo je v živote dôležité. Deti sa do deja s radosťou zapájali. Hudba, kostýmy či vtipné odpovede detí, urobili z tohto predstavenia nezabudnuteľný zážitok. Láska je tu navždy, tak ako mesiac odznelo v predstavení  a pre všetkých zúčastnených pekný odkaz, že dobro víťazí nad zlom.

          • Máj, máj, máj zelený pod oblôčkom sadený

          • Tradične na 1. mája sa u nás každý rok v škôlke stavia pre dievčatá máj. Takto ho stavali naši chlapci predškoláci, dievčatá ho krásne vyzdobili farebnými stužkami a spoločne sme si zahrali a zatancovali na ľudovú nôtu. 

        • Vitajte na stránkach našej školy