• VLÁČIKOM NA STODOLISKO

          • V júni sme sa vybrali vláčikom na Stodolisko, ktorý nás odviezol ku studničke a odtiaľ už naše kroky viedli k rybkám, ktoré chová rodina Pavčovcov. Teta nám ukázala malé a aj veľké rybky- pstruhy. Vysvetlila nám ako sa musia o rybky starať. Na záver nám teta Zuzka chytila holuba a my sme mohli obdivovať jeho nádherné a jemné perie. Cestou späť sme sa zastavili na ihrisku, kde sme dali zabrať naším svalom na nohách a rukách a plní zážitkov nás vláčik odviezol ku škôlke. Touto cestou ďakujeme rodine Pavčovcov za ich ochotu a milé prijatie.

          • VÝLET DO MÚZEA ORAVSKEJ DEDINY

          • Ide, ide vláčik....dňa 31.5.2019 sa naše deti z Materskej školy Habovka previezli vláčikom do Múzea Oravskej dediny Zuberec-Brestová. Každý rok navštevujeme tento skanzen, kde sa každoročne koná akcia pod názvom ,,Zahrajme sa ako kedysi“ pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.  Deti v toto pekné dopoludnie mohli obdivovať rôzne remeslá: hrnčiarstvo, rezbárstvo, keramika a macrame, ktoré si mohli vyskúšať aj sami. Každé remeslo bolo očíslované a deti dostávali za to pečiatky za ktoré ich čakala sladká odmena. Okrem remesiel obdivovali drevené domčeky a zvieratká. Šťastní a plní zážitkov sme sa vrátili vláčikom opäť do škôlky.

          • VÝCHOVNÝ KONCERT

          • Dňa 10.6.2019 našu materskú školu navštívili žiaci z našej Základnej školy Habovka, ktorí patria pod ZUŠ Nižná. Prišli zahrať na svojich hudobných nástrojoch rôzne skladby. Divákov im robili deti zo všetkých troch tried, ktorým sa tento koncert veľmi páčil, sledovali ho veľmi pozorne. Týmto sa chceme aj poďakovať našim talentovaným školákom za príjemný hudobný zážitok.   

          • PREDŠKOLÁCKY TROJBOJ

          • Dňa 7.6.2019 sa v obci Čimhová konal už 23. ročník súťaže-Predškolácky trojboj, ktorého sa zúčastnila aj  naša Materská škola Habovka. Predškoláci zdolávali rôzne prekážky pri ktorých ukázali svoje vedomosti aj športové zručnosti. Našu  materskú školu reprezentovali Michaela Sojčáková, Martin Tunák a Teo Hajdučiak. V súťaži sa im veľmi darilo a obsadili krásne 1. miesto. Ďakujeme im  a sme na nich pyšní.

          • BÁBKOVÉ DIVADLO LIENKA

          • Na konci mája do škôlky zavítala milá návšteva v podobe bábkového divadla Lienka, ktoré  nás zobralo do ríše rozprávky o tom ako sa súrodenci z kráľovského rodu Katka a Janko naučili spolu hrať a zanechali hádky a spory. Divadielko bolo popretkávané pesničkami a hádankami. Ďeťom sa divadielko veľmi páčilo a na záver si mohli doslova ohmatať všetký účinkujúce bábky.

          • DETSKÝ RAJ - montessori centrum

          • V máji sme sa s predškolákmi vybrali do Nižnej nad Oravou, aby sme navštívili Detský raj - montessori centrum. Privítala nás pani Ľubica Personová, ktorá nás oboznámila s tým ako centrum pracuje a aké pravidlá je potrebné dodržiavať. Centrum je vybavené pomôckami na rozvoj praktického života, ktoré deti od malička nesmierne priťahujú. Prelievanie, presýpanie, pranie, umývanie, stolovanie, mletie, starostlivosť o seba a okolie. Ďalej je vybavené didaktickými pomôckami na rozvoj zmyslov, matematiky, geometrie, prírodovedy i jazyka. Deti si vyskúšali presýpanie, stolovanie, umývanie riadu, výrobu rezancov, ale tiež rôzne pokusy s farbami. Predškoláci prežili krásny čas naplnený hrami a poznávaním.

          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • V máji, deti vo veku od 4 do 6 rokov absolvovali dvojtýždňový plavecký výcvik v penzióne Josu v Zuberci. Deti sa hravou formou zoznamovali s vodným prostredím, s technikou plávania, s bezpečnosťou počas pohybu v bazéne, otužovali svoje zdravie a zvyšovali odolnosť. Hlavný dôraz sa kládol na individuálny prístup, ktorý zohľadńoval fyzickú zdatnosť, návyky na pohyb vo vodnom prostredí a na individuálne požiadavky dieťaťa. Touto cestou ďakujeme našim inštruktorom Dorotke a Jakubovi za ich trpezlivosť a láskavosť. Plavecký výcvik mal úspech, naše deti z neho mali radosť a dúfame, že naň budú dlho v dobrom spomínať.

          • HABOVSKÝ SPEVÁČIK 2019

          • Dňa 26. apríla 2019 sa uskutočnila prehliadka v speve ľudových piesní HABOVSKý SPEVÁČIK 2019. Po príhovore pani riaditeľky PaedDr. Mydliarovej a privítaní hostí sa ujali slova naši malí speváčikovia. Deti predviedli, že majú vzťah k ľudovej piesni a že spev im prináša radosť a potešenie. Aj takouto formou sme chceli prispieť k tomu, aby sa zachovali naše krásne ľudové piesne, práve cez spev detí, ktoré sú nositeľmi ľudových tradícií.

          • PRIJÍMANIE DETÍ NA PREDPRIMÁRNE VZDELÁVANIE V MATERSKEJ ŠKOLE

          •  

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, sekcia regionálneho školstva vydalo odporúčanie vo veci oznámenia miesta a termínu podávania žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy pre nasledujúci školský rok:

            Vzhľadom na zmenu termínu zápisu detí na plnenie povinnej školskej dochádzky odporúčame, aby materské školy v oznámení termínu podávania žiadostí o prijatie detí do materskej školy pre nasledujúci školský rok uvádzali termín:

            od 30. apríla do 31. mája.

             

            Legislatívne vymedzenie prijímania detí na predprimárne vzdelávanie v materských školách

            Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v súlade § 59 zákona č. 245/2008 Z. z. a v súlade § 3 vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky Ministerstva školstva Slovenskej republiky č. 308/2009 Z. z. (ďalej len „vyhláška MŠ SR č. 306/2008 Z. z.“).

            Pri prijímaní detí do materskej školy sa musí dodržiavať zásada:

            - rovnakého zaobchádzania a

            - zákazu akýchkoľvek foriem diskriminácie a obzvlášť segregácie (§ 3 písm. c) a d) zákona č. 245/2008 Z. z).

             

             

             

             

            Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:

            - spravidla dieťa od troch do šiestich rokov veku,

            - dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a ktorému bol odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky,

            - dieťa, ktorému bolo dodatočne odložené plnenie povinnej školskej dochádzky,

            - dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami.

             

            Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma dieťa:

            - ktoré dovŕšilo piaty rok veku,

            - s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a

            - s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky.

             

            Výnimočne možno do materskej školy prijať aj dieťa od dvoch rokov veku, ak sú vytvorené vhodné materiálne, personálne a iné potrebné podmienky (predovšetkým kapacitné podmienky).

             

            V nadväznosti na skutočnosť, že dieťa od dvoch rokov veku možno prijať len výnimočne, riaditeľka školy nesmie pri prijímaní uprednostniť deti mladšie ako tri roky (stále ide o deti od dvoch rokov) pred prijatím starších detí. Deti mladšie ako tri roky (teda deti od dvoch rokov veku) možno prijať len vtedy, ak sú uspokojené žiadosti rodičov/zákonných zástupcov, ktoré dovŕšili piaty rok veku, detí s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a detí s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky, ako aj detí vo veku od troch rokov.

             

            V  zmysle uvedeného odporúčania Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zo dňa 6. 10. 2015, sa zápis do Materskej školy v Habovke pre školský rok 2019/2020 uskutoční  v termíne: od 2. mája 2018 – do 11. mája 2018

             

            Zápis a prijímanie detí do materskej školy

            (1) Prijatie dieťaťa do MŠ

            Do materskej školy sa prijímajú spravidla deti vo veku od 3 do 6 rokov, na základe žiadosti zákonného zástupcu. Výnimočne možno prijať dieťa mladšie ako 3 roky (§ 59 Zákon č. 245/2008 Z. z.). Riaditeľka školy zverejní po dohode so zriaďovateľom na budove materskej školy a na inom verejne prístupnom mieste spravidla od 30. apríla do 31. mája miesto a termín podávania žiadostí na nasledujúci školský rok spolu s podmienkami prijatia.

            (2) Podmienky prijatia

            Zápis a prijatie detí do materskej školy

            Deti sa do materskej školy prijímajú k začiatku školského roka v mesiaci máj alebo v priebehu školského roka na základe žiadosti zákonného zástupcu. Pri prijímaní detí k začiatku školského roka zverejní riaditeľka školy od 30. apríla do 31. mája  na hlavnom vchode budovy materskej školy, na webovej stránke školy a na výveske Obecného úradu v Habovke,  miesto a čas podania prihlášky spolu s kritéria prijímania. Prednostne sa prijímajú deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou a deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku. Žiadosť si rodič vyzdvihne v materskej škole. Po jej vyplnení k nej  prikladá potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa. 

             

            Kritéria prijímania detí do materskej školy:

            Zákonné podmienky prijímania detí:

             

            Ø dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku

            Ø dieťa s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky

            Ø dieťa s dodatočne odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky

             

            V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy  budú uprednostnené deti, ktoré spĺňajú ostatné podmienky prijímania:

            Ødieťa, ktoré k 31. augustu  dovŕši  tretí až piaty rok veku dieťa/vekovo najstaršie dieťa

            Ødieťa, ktoré má odporúčanie od lekára / prijať zo zdravotných dôvodov

            Øvýnimočne možno prijať aj dieťa od 2-rokov veku, ak to dovolia  kapacitné podmienky .

             

            Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o  zdravotnom stave dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa môže prijať na diagnostický pobyt dieťaťa. Riaditeľka školy spolu so zást.riad. ZŠ pre MŠ rozhodne o forme pobytu s prihliadnutím na individuálne osobitosti dieťaťa. Po skončení diagnostického pobytu rozhodne o prijatí, alebo neprijatí do MŠ na základe výsledkov diagnostického pobytu.

            Písomné rozhodnutie o prijatí, resp. neprijatí dieťaťa do materskej školy k začiatku školského roka dostane rodič najneskôr do 30. júna príslušného kalendárneho roku. V prípade prijímania v priebehu školského roka do 30 dní odo dňa podania prihlášky. Rozhodnutie o odklade povinnej školskej dochádzky dieťaťa predloží zákonný zástupca do 30. apríla zás.riad. ZŠ pre MŠ.

            Ak dieťa do materskej školy nenastúpi do 30 dní od dátumu nástupu uvedeného na rozhodnutí o jeho prijatí, po upozornení zákonného zástupcu riaditeľka školy na jeho miesto môže prijať iné dieťa.

            Z dôvodu ľahšej adaptácie možno prijať zdravé alebo postihnuté dieťa na adaptačný pobyt, v ktorom zákonný zástupca privádza dieťa do MŠ postupne na jednu hodinu, dve a najviac štyri hodiny, spolupracuje s pedagogickými zamestnancami a po prevzatí dieťaťa z MŠ zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa. Počas adaptačného pobytu zákonný zástupca uhrádza za dieťa mesačný príspevok. Ak sa dieťa zadaptuje, môže po dohode zákonného zástupcu so zást.riad. ZŠ pre MŠ pravidelne navštevovať MŠ.

            Ak rodič zatajil skutočnosti o zdravotnom stave dieťaťa a jeho špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby sa prejavia až po jeho prijatí, riaditeľka rozhodne o ukončení dochádzky dieťaťa do materskej školy.

             

          • Šikovníčkovia: Web stránka: SMIAŤ SA DOVOLENÉ

          • Do galérie Šikovníčkovia: Web stránka: Smiať je dovolené boli pridané fotografie.

            Smiať sa dovolené – preventívny program, ktorého cieľom bolo posilňovanie zdravého psychického vývinu s dôrazom na emocionálny rozvoj prostredníctvom zážitkových aktivít a hier ( napr. usmerňovanie vlastnej agresivity, primerané vyjadrenie emócií, rozvoj empatie, tolerancie a pod.) Program sa realizoval priamo v MŠ /Šikovníčkovia a Zvedavkovia/ a bol rozčlenený do troch stretnutí v trvaní 45 minút.

          • Divadlo

          • Dňa 4.4. sme sa zúčastnili divadelného predstavenia o malom dinosaurovi, ktorý nemohol nájsť svoju rodinu a my sme mu ju pomáhali nájsť spolu s divadelníkmi z divadlka Na hojdačke.

          • Prvá pomoc

          • Do galérie Prvá pomoc boli pridané fotografie.

             

            Dňa 2.3. k nám zavítala pani záchranárka spolu so svojimi kamarátmi medvedíkmi a dozvedeli sme sa ako si môžme navzájom pomôcť a vyskúšali sme si ako by sme zachránili život ak by ju niekto potreboval.

          • Búdky pre vtáčiky

          • Do galérie Búdky pre vtáčiky boli pridané fotografie.

             

            Dňa 14.2.2019 sa naša materská škola zmenila na malú dielničku, kde sme si spoločne s našimi mamičkami, ockami, starkými a príbuznými vyrobili búdky pre vtáčiky. 

             

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          • VYHRALI SME SÚŤAŽ...

            Naša materská škola sa zapojila do celoslovenskej súťaže s názvom O2 športová akadémia Mateja Tótha. Úlohou bolo vyzbierať čo najviac nálepiek z mliečnych výrobkov od firmy Levmilk. Deti s radosťou nálepky zbierali a ochotne im pri tom pomáhali aj ich rodičia, čo svedčí o dobrej spolupráci našej materskej školy s rodinou. Samozrejme boli iniciatívne aj všetky pani učiteľky, ktoré sa usilovne zapájali a lepili nálepky na súťažné hárky. K výhre prispela nálepkami aj naša základná škola. Súťaž O2 športovú akadémiu Mateja Tótha sa nám podarilo vyhrať a umiestnili sme sa na 2. mieste. Deti tak získali tričká s logom O2 športovej akadémie Mateja Tótha, ale aj tréningy, ktoré budú trénovať vyškolené pani učiteľky našej materskej školy. Dňa 7.2.2019 navštívili našu MŠ vzácny ľudia pani Mgr. Mária Bedleková - riaditeľka O2 športovej akadémie Mateja Tótha, pán Daniel Pastorek–štatutár a manažér Mateja Tótha a pán Juraj Šmárik – riaditeľ firmy Levmilk, ktorí nám prišli odovzdať certifikát O2 športovej akadémie Mateja Tótha a výhru mliečne výrobky od firmy Levmilk. Spolu s pani riaditeľkou PaedDr. Miroslavou Mydliarovou, zástupkyňou riaditeľa pre MŠ pani Bc. Mariannou Lajčinovou, s pani učiteľkami a detičkami sme ich privítali v našej MŠ. Všetci sme sa na tento slávnostný deň veľmi tešili. Naši predškoláci si pre hostí pripravili krásny program plný básničiek, pesničiek a tančekov, ktorý sa niesol v športovom duchu. K tréningom sme dostali aj veľkú tašku so športovým náčiním od Mateja Tótha, ktoré budú deti používať pri tréningoch. Sme veľmi radi, že sme vyhrali túto súťaž  a teší nás, keď vidíme ako deti prejavujú radosť z pohybu a tešia sa na športové aktivity, ktoré cvičia na tréningoch.

        • Vitajte na stránkach našej školy