• PREDŠKOLÁCI NAVŠTÍVILI DETSKÝ RAJ V NIŽNEJ

          •      Dnes 27. júna 2022 sa predškoláci vybrali do Nižnej, aby tam navštívili Detský raj- montessori centrum. Toto centrum bolo otvorené v roku 2016. Je to prostredie, kde sa venujú individuálnym potrebám detí. Deťom je tu ponechaná sloboda vo výbere pomôcok a aktivít. Práca však prebieha pomocou dopredu daných pravidiel. Centrum je vybavené pomôckami na rozvoj praktického života, ktorý deti od malička nesmierne priťahuje. Prelievanie, presýpanie, pranie, umývanie, stolovanie, mletie, starostlivosť o seba a okolie.... Ďalej je vybavená didaktickými pomôckami na rozvoj zmyslov, matematiky, geometrie, prírodovedy, jazyka....

                Deti mali možnosť robiť rôzne pokusy s vodou, sódou bikarbónou, hrali sa vo fazuli, strúhali mrkvu, vešali prádlo a mnoho ďalších aktivít, ktoré ich zaujali. Na záver im pani Ľ. Personová predviedla erupciu sopky, ktorá sa deťom veľmi páčila.

                 Montessori centrum sa deťom páčilo a odniesli si z neho krásne dojmy. Ďakujeme pani Ľ. Personovej za jej čas a láskavý prístup.

             

          • Výlet na Zverovku – HORSKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA

          • Dňa 24.6.2022 sme nasadli na Roháčsky turistický vláčik, ktorý nás zaviezol na Zverovku. Navštívili sme Horskú záchrannú službu. Vďaka nim sme sa dozvedeli kto chodí na pomoc zraneným v horách, ako sa k nemu dostanú, previezli sme sa v aute horských záchranárov. Taktiež sme mohli vidieť krásneho záchranného psa, ktorý sa nám veľmi páčil.  Na záver sme navštívili Symbolický cintorín obetí Západných Tatier na Zverovke, kde sú pamätníky obetí našich hôr. Deťom sme tak pripomenuli, že hory sú nie len krásne, ale v istých situáciách aj nebezpečné.

          • Výchovný koncert ZUŠ

          • Dnes sme v našej škôlke privítali žiakov ZUŠ, ktorý sa nám prišli predstaviť v sprievode svojich učiteľov hraním na hudobné nástroje. Taktiež sa aj deti z našej MŠ aktívne zapájali do diania a mali za úlohu rozpoznávať známe ľudové piesne, ďalej uvažovať nad náladou skladby, ktorú práve počuli. Naučili sme sa niečo aj o tempe a taktiež sme mali možnosť identifikovať tempo v skladbách. Pri pohľade na naše deti bolo pre nás veľmi príjemné sledovať, ako dokáže hudba deti zaujať a veríme, že tento koncert deti motivoval a možno naši predškoláci už ako prváci začnú navštevovať ZUŠ a prídu sa nám ďalší rok predstaviť hraním na hudobnom nástroji. 

            Ďakujeme učiteľom a žiakom ZUŠ za príjemný kultúrny zážitok. 

          • Návšteva v Julianinom dvore

          • Dnešné pekné slnečné dopoludnie sme strávili v prekrásnom prostredí hotela Julianin dvor. Deti sa mohli do sýtosti vyskákať na skákacom hrade, na trampolíne, vyskúšali si detské dopravné prostriedky na dopravnom ihrisku, zahrali si futbal, pohrali sa na pieskovisku. Veľmi pekne ďakujeme vedeniu a personálu z hotela za pozvanie, za milé prekvapenie s pohostením a za sladkú odmenu, ktorú si deti mohli odniesť domov. Deti odchádzali domov plné nadčenia a zážitkov. Ešte raz ďakujeme. 

          • Týždeň v téme - ŠŤASTNÉ DETI TEJTO ZEME

          • V týždni, v ktorom oslavovali deti svoj sviatok - MDD sme sa spoločne so všetkými deťmi venovali hrám a aktivitám, ktoré prirodzene vzbudzujú u detí spontánnu radosť a nadšenie zo všetkých dní v tomto týždni. V utorok 31.05.22 sme mali v jednotlivých triedach karnevalové dopoludnie. Čo znamená, že sme sa hneď po rannom príchode do škôlky prezliekli do karnevalových kostýmov a všetky aktivity realizovali, ako rozprávkové bytosti. Dokonca aj pobyt vonku a čas strávený v jedálni pri stolovaní sme realizovali v maskách.      

            V stredu 01.06.22 sme sa vybrali na výlet turistickým vláčikom do Múzeá oravskej dediny, v ktorom bol pripravený program pod názvom - Zahrajme sa ako kedysi. Tu mali deti možnosť oboznámiť sa s ľudovými tradičnými remeslami, taktiež mali možnosť si niektoré remeslá aj vyskúšať a dokonca si posedieť v škole a vonku sa zahrať pohybové hry. 

            V piatok sme všetci spoločne uzatvorili týždeň na školskom dvore dňom tanca, počas ktorého realizovali deti spoločnú rozcvičku, hrali sa rôzne tanečné súťaže a imitovali pohyb svojich kamarátov. Deti boli odmenené medailou a veľkým spoločným potleskom.

          • Moderní učitelia - Navštívili naše SLOVENSKO (Erasmus+)

          • Prešli sme mnoho krajín, videli rôzne školy, rozličné vzdelávacie štýly a spoznali nové kultúry krajín, s ktorými sme spolu v projekte Erasmus+ moderní učitelia. Nastal čas, aby aj oni uvideli Slovensko a to, ako to v našej materskej škole funguje, aké máme deti.

            Hneď v pondelok sme učiteľov z Turecka, Rumunska, Grécka, Španielska a Estónska privítali pred materskou školou s chlebom a soľou. Následne im deti predviedli program, ktorý vystihoval naše ľudové tradície a kultúru. Boli nadšení a deti si zaslúžili veľkú odmenu v podobe potlesku. Po programe sa presunuli do každej triedy v materskej škole. Videli, ako deti počas dňa pracujú, s akými pomôckami sa hrajú. Predstavili sme im digitálne pomôcky, ktoré deti využívajú, tie boli zakúpené práve vďaka tomuto projektu. S pomocou našich šikovných detí sa oboznámili s niektorými slovenskými remeslami ako je tkanie, maľovanie na sklo, zdobenie medovníkov a mnohé ďalšie. Deti taktiež predstavili hosťom ako v materskej škole skúmame a aké pomôcky pri tom používame.  Navštívili aj Základnú školu, kde ich žiaci vrelo privítali a ukázali im priestory školy- triedy, školskú knižnicu, technickú učebňu, telocvičňu, počítačovú učebňu, posluchovú miestnosť, posilovňu. Našim hosťom sa naša škola veľmi páčila. Počas Meetingu každá krajina predstavila aktivity, ktoré s deťmi vykonávali od posledného stretnutia. Chceli sme im ešte presnejšie priblížiť našu krajinu a tak sme navštívili Múzeum oravskej dediny v Zuberci. Tam videli mnoho tradičných remesiel, počuli typickú slovenskú hudbu.

            V utorok mohli vidieť krásy našej prírody - previezli sa lanovkou v Spálenej doline, navštívili Brestovskú jaskyňu a ochutnali chutné slovenské jedlá.

            V stredu navštívili Oravský hrad, ktorý je jeden z najkrajších hradov na Slovensku a nachádza sa v obci Oravský Podzámok. Je výraznou dominantou oravského regiónu a  patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky hradného staviteľstva na území Slovenska. Po náročnom stúpaní mnohými schodmi sme im dopriali regeneráciu v kúpalisku Oravice. Spoločne sme sa rozlúčili a ukončili sme tak tento projekt. Každý z nás si odnáša veľa zážitkov, skúseností, priateľstiev.

          • Nezbedná opička Kika v MŠ

          • .

            V dňoch 14. júna a 16. júna zavítala do triedy Šikovníčkov nezbedná opička Kika, ktorú sprevádzala p. Mgr. Denisa Šálková z CPPPaP-Tvrdošín. Deti sa spolu s opičkou učili zábavnou formou vnímať seba samého, slušne sa správať, dodržiavať pravidlá, vyjadriť svoje pocity a ovládať svoj hnev. 
            Deťom boli informácie sprostredkované prostredníctvom čítania príbehov, hier, vypracúvania pracovných listov, pohybových cvičení.

            Ďakujeme tete Denise za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie stretnutia.
             

          • Erasmus+ Moderní učitelia- mobilita Turecko

          • V dňoch od 09.05. do 13.05. 2022 sme opäť vycestovali za vzdelávaním v rámci projektu ERASMUS+. Pre učiteľky našej ZŠ s MŠ to bola posledná krajina, ktorej školstvo sme mali možnosť spoznať, nakoľko v júni tento projekt so zameraním na využitie robotiky a informačno-komunikačných technológií pri práci s deťmi predškolského a mladšieho školského veku končí.

            Týždeň sme strávili v meste AYDIN. Otvorenie a odštartovanie mobility v Turecku sa uskutočnilo na štátnej škole a bolo sprevádzané príhovorom riaditeľa školy a príjemným, milým programom žiakov tried materskej a základnej školy. Veľmi milým prekvapením pre každú zúčastnenú krajinu, bolo deťmi prečítané privítanie v každom jazyku všetkých zúčastnených krajín. Navštívili sme štátne aj súkromné školy, v ktorých sme mali možnosť vidieť fungovanie školského systému, priestorové a materiálne vybavenie škôl a využitie robotov a 3D tlačiarne pri práci s deťmi. Aj my sme mali možnosť programovať moderných robotov a učili sme sa základy programovania. Ďalej sme navštívili matematické múzeum, kde sme mali možnosť všetko si vyskúšať a aktívne s pomôckami pracovať. Naša návšteva viedla aj ku starostovi mesta AYDIN, ktorý nám porozprával o financovaní škôl a oboznámil nás so školským systémom.

            Aj napriek tomu, že Turecké školstvo trpí nedostatkom finančných prostriedkov od štátu, na školách to nebolo až tak viditeľné, nakoľko so školou úzko spolupracujú rodičia detí, ktorí konajú rôzne dobrovoľnícke akcie, zbierky, aby tak finančne podporili školy, na ktorých sa vzdelávajú ich deti. 

            V Turecku sme mali možnosť navštíviť aj kultúrne a historické miesta, ako sú Pamukkale –„bavlnený hrad“, ktorý sa pýši bielymi svahovými kopcami, v ktorých sa nachádza termálna voda obohatená o vápnik.  Veľmi duchovne obohacujúcim zážitkom bola pre nás návšteva domu Panny Márie nachádzajúci sa v blízkosti mesta Efez. V tomto dome údajne žila Panna Mária po Ježišovej smrti, keď odišla s apoštolom Jánom z Izraela do súčasného Turecka. Dom tvorí kamenná stavba s jednými hlavnými dverami slúžiacimi pre vstup a druhými bočnými na vychádzanie.  Nezabudli sme sa taktiež zastaviť v starovekom gréckom meste Efez, ktoré je zapísané do Svetového dedičstva UNESCO.

            V závere týždňa sme mali všetky zúčastnené krajiny spoločnú večeru, na ktorej každá krajina predstavila svoju tradičnú kultúra tanca. My sme odprezentovali tanečnú choreografiu na ľudovú pieseň – Štyri kroky.

            Táto naša už posledná cesta nám ukázala veľa možností, ako možno vzdelávať deti s využitím robotiky a programovania a taktiež porovnať úroveň školstva. Bola to pre nás obrovská skúsenosť a inšpirácia, ako možno napredovať vo formách vzdelávania detí so zameraním sa na využitie moderných metód.     

          • Vitajte na stránkach našej školy