• Zápis do MŠ na šk.rok 2022/2023

          • Podmienky prijatia dieťaťa do materskej školy

            v školskom roku 2022/2023

            Podmienky_prijatia_2022-2023.docx


            Na predprimárne vzdelávanie v materských školách sa prijímajú deti v súlade § 59 zákona    č. 245/2008 Z. z. a v súlade vyhlášky 541/2021 Z.z. Ministerstva školstva Slovenskej republiky  o materskej škole.


            Do  materskej školy sa prijímajú deti  na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní.


            Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta 2022 je predprimárne vzdelávanie povinné.

            (odporúčame si pozrieť viac informácii na našej stránke časť PPVhttps://mshabovka.edupage.org/?

            Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa v materskej škole v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej len „spádová materská škola“), ak rodič pre dieťa nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na predprimárne vzdelávanie.

            Od školského roku 2022/2023 bude môcť dieťa plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj formou individuálneho vzdelávania


            Na predprimárne vzdelávanie sa prijíma:

            -    spravidla dieťa od troch do šiestich rokov veku,

            - dieťa, ktoré dovŕšilo šiesty rok veku a ktoré pokračuje v plnení povinného        predprimárneho vzdelávania, je potrebné doložiť písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaný súhlas zákonného zástupcu

             je možné prijať aj dieťa so špeciálnymi výchovno–vzdelávacími potrebami (dieťa so zdravotným postihnutím - zmyslovým alebo telesným), k žiadosti je potrebné doložiť vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva  a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast,

            -    deti mladšie ako tri roky (podľa podmienok  a kapacity MŠ).


            Na predprimárne vzdelávanie sa prednostne prijíma: 

            - dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta2022, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné

            - dieťa, ktoré pokračuje v plnení povinného predprimárneho vzdelávania (zákonný zástupca predkladá súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie)

            - dieťa, ktoré nedovŕšilo do 31. augusta 2022 vek 5 rokov a zákonný zástupca bude žiadať o predčasné zaškolenie, pričom predloží so žiadosťou aj súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a písomný súhlas príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie


             V prípade zvýšeného záujmu zákonných zástupcov o prijatie dieťaťa do materskej školy, budú uprednostnené deti, ktoré spĺňajú ostatné podmienky prijímania:

            • dieťa, ktoré k 31. augustu 2022 dovŕši tretí až piaty rok veku dieťaťa
            • dieťa, ktoré má odporúčanie od lekára/prijať zo zdravotných dôvodov
            • výnimočne možno do materskej školy prijať aj dieťa od dvoch rokov veku, ak sú vytvorené vhodné  materiálne, personálne a iné podmienky (predovšetkým kapacitné podmienky)

            Ak ide o dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, zákonný zástupca predloží okrem žiadosti a potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa aj vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa môže prijať na diagnostický pobyt dieťaťa. Riaditeľka školy rozhodne o forme pobytu prihliadaním na individuálne osobitosti dieťaťa. Po skončení diagnostického pobytu rozhodne o prijatí alebo neprijatí do materskej školy na základe výsledkov diagnostického pobytu.


            Miesto a termín podávania žiadosti

            Žiadosť o  prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie a potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa na školský rok 2022/2023 si  môžete prevziať v materskej škole alebo stiahnuť z web stránky materskej školy www.mshabovka.edupage.org https://mshabovka.edupage.org/a/ziadost-do-ms

            Na stránke školy nájdete aj viac informácii ohľadom povinného predprimárneho vzdelávania v module PPV ako aj tlačivá k pokračovaniu povinného predprimárneho vzdelávania a predčasného začlenenia dieťaťa na povinné predprimárne vzdelávanie, taktiež informácie o individuálnom vzdelávaní.https://mshabovka.edupage.org/a/povinne-predprimarne-vzdelavanie

            Vypísanú žiadosť spolu s potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa je potrebné doručiť od  1. mája 2022 do 31. mája 2022.

            Zákonný zástupca môže podať žiadosť:

            • osobne
            • poštou alebo kuriérom na adresu materskej školy,
            • emailom (naskenovaním originálneho tlačiva, originál doručiť pri prijatí dieťaťa),
            • elektronickým podaním doručeným do elektronickej schránky materskej školy

            Riaditeľka školy vydá rozhodnutie o prijatí respektíve o neprijatí dieťaťa do materskej školy na predprimárne vzdelávanie do 30.júna 2022.


            Podľa § 144a školského zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:

            - jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu), - jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať ) alebo

             - vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje nie je explicitne určený, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa (viď príloha).

            Zákonní zástupcovia sa môžu dohodnúť, že žiadosť podpisuje iba jeden zákonný zástupca a rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi, ak písomné vyhlásenie o tejto skutočnosti doručia/predložia riaditeľovi školy (viď príloha).

          • Meeting (hovor) s kamarátmi zo ŠPANIELSKA

          • V rámci projektu Erasmus+ (moderní učitelia) sme sa dnes spojili prostredníctvom programu Zoom s našimi kamarátmi zo Španielska. Zaspievali sme im slovenské ľudové piesne a zároveň sme si vypočuli to, čo si pripravili oni pre nás. Veľmi sme sa potešili tomu, že sme videli deti z inej krajiny.

          • MAREC – MESIAC KNÍH

          •    Počas celého mesiaca marec sme sa snažili priblížiť deťom to, aké sú knihy pre nás dôležité a netreba na ne zabúdať. Práve KNIHA je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť. Prostredníctvom nich sa zdokonaľuje slovná zásoba detí, rozvíja sa pamäť a myslenie.

                Navštívili sme knižnicu, v ktorej si deti mohli vybrať knihy podľa vlastného výberu. Tie si prelistovali  a vypočuli si peknú rozprávku a tak sa dostali do sveta rozprávok.

                 Ako sme povzbudili škôlkarov k čítaniu kníh, povzbudzujeme aj vás milí rodičia, aby ste si našli čas a prečítali si denne spolu aspoň jednu rozprávku. Vaše dieťa veľmi ocení to, že s vami strávi spoločný čas a zároveň bude vedené k čítaniu aj do nasledujúcich rokov jeho života.

             

            “Kto sa chce stať vzdelaným, musí nad zlato vážiť si knihy.”

            ― Ján Amos Komenský

            “Miestnosť bez kníh je ako telo bez duše.”

            ― Marcus Tullius Cicero

          • Eko-divadielko

          • Dnes v dopoludňajších hodinách k nám prijalo pozvanie divadielko, zamerané na budovanie pozitívneho vzťahu detí k recyklácií a separácií. Celým divadielkom sprevádzal deti Malý Princ, ktorý navštevoval planéty a na svojich cestách spoznával nových kamarátov. Hravou a veľmi zábavnou formou deťom vysvetlil čo je recyklácia a ako sa starať o našu planétu. Deti si z predstavenia odniesli diplom a veľa úsmevných a veselých zážitkov. 

          • _

          •        

            Zápis do 1. ročníka ZŠ s MŠ v Habovke sa uskutoční 13.04.2022 v čase od 11:00 do 13:00 hod.

             

            K zápisu je potrebné priniesť:

            -kópiu rodného listu dieťaťa,

            -vytlačenú a podpísanú elektronickú prihlášku oboma zákonnými zástupcami dieťaťa,

            -občiansky preukaz.

             

            Od 1.04.2022 do 12.04.2022 vyplníte elektronickú prihlášku, ktorú nájdete na stránke školy: www.zsmshabovka.edupage.org

             

              

          • Návšteva 1. triedy v ZŠ

          • Dňa 16.03.2022 sa trieda Šikovníčkov vybrala do ZŠ, aby navštívili svojich kamarátov v 1. ročníku.  Deti navštívili prvákov počas vyučovacej hodiny, oboznámili sa s predmetmi v prvej triede, so školským prostredím a prácou na vyučovaní. Vyskúšali si byť prvákmi aspoň na malú chvíľku. Prváci im s radosťou ukázali, čo všetko sa už naučili, ako krásne vedia čítať, písať, počítať a aj im pekne zaspievali.

            Škôlkári sa už teraz tešia ako opäť navštívia školu pri zápise do 1. triedy.


          • PONOŽKOVÁ VÝZVA 21.3.2022

          • Milí rodičia, chceme sa aj my spoločne s deťmi zapojiť do výzvy k svetovému dňu DOWNOVHO SYNDRÓMU, a tak prejaviť ľudskosť a solidaritu voči ľuďom s týmto ochorením. Chceme Vás preto poprosiť o spoluprácu a v pondelok obuť deťom dve rozdielne ponožky.

                                                                                                       Za spoluprácu veľmi pekne ďakujeme.

            Dnešná ponožková výzva dopadla na výbornú. Za spoloprácu veľmi pekne ďakujeme. 

          • _

          • Beseda s lesníkom

            Vo februári trieda Šikovníčkov  privítala medzi sebou lesníka Ing. Veselého, ktorý prijal naše pozvanie a oboznámil nás s jeho prácou. Deti mohli obdivovať parohy jeleňa, srnca, ale aj lebku diviaka, ktoré priniesol so sebou. Zaujalo ich rozprávanie o zvieratkách, ktoré žijú v lese, ale aj príhody, ktoré pri svojej práci zažil. Deťom doniesol aj darčeky v podobe puzzle našich lesných vtákov a kalendár, kde deti môžu spoznávať rôzne druhy ďatľov a ich život.

             Ujovi lesníkovi veľmi pekne ďakujeme za návštevu a za jeho pútavé rozprávanie o lesných zvieratkách a za priblíženie jeho práce. A už teraz sa  tešíme na budúce stretnutie.

          • Čarovná knižka

          • Milí rodičia a milé deti,

            Radi čítate rozprávky? Marec je mesiac kníh. Ako aj minulý rok, tak aj tento rok sme si pre vás znova pripravili zaujímavú aktivitu s názvom Čarovná knižka.  Preto by sme vás rodičia chceli opäť poprosiť o spoluprácu. Na papier formátu A4 nakreslí doma vaše dieťa obrázok prečítanej knihy  (napr. obľúbená rozprávka alebo nejaký krátky príbeh) a prinesiete ho do škôlky svojej triedy. Obrázky môžete nosiť do konca marca. Budeme sa na ne tešiť a spoločne si zhodnotíme ich príbeh aj s ostatnými kamarátmi a samozrejme aj s odmenou.

            Ďakujeme

            Podrobné informácie o aktivite  vám

            vysvetlia vaše pani učiteľky v triedach

          • Vitajte na stránkach našej školy