• Zápis detí do materskej školy

          • VEDENIE ZŠ S MŠ HABOVKA OZNAMUJE RODIČOM, KTORÍ MAJÚ ZÁUJEM PRIHLÁSIŤ SVOJE DIEŤA DO MŠ, ŽE PODÁVANIE

            ŽIADOSTI O PRIJATIE DIEŤAŤA DO MATERSKEJ ŠKOLY

            NA ŠKOLSKÝ ROK 2024/2025

            SA USKUTOČNÍ  V TERMÍNE od 01.5.2024 do 31.05.2024

             

            Je potrebné vypísať elektronickú žiadosť , ktorú nájdete na  web stránke materskej školy mshabovka.edupage.org  v časti  zápis do MŠ, elektronická žiadosť.

            Súčasťou žiadosti je potvrdenie všeobecného lekára pre deti a dorast o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa, ktorého súčasťou je aj údaj o povinnom očkovaní. 

             

            AK IDE O DIEŤA SO ŠPECIÁLNYMI VÝCHOVNO-VZDELÁVACÍMI POTREBAMI  JE POTREBNÉ K ŽIADOSTI PRILOŽIŤ AJ  vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

             

            VYPÍSANÚ ŽIADOSŤ JE POTREBNÉ VYTLAČIŤ A PODPÍSANÚ OBIDVOMI ZÁKONNÝMI ZÁSTUPCAMI (okrem výnimiek uvedených v Podmienkach prijatia) SPOLU S POTVRDENÍM O ZDRAVOTNEJ SPÔSOBILOSTI DIEŤAŤA OD VŠEOBECNÉHO LEKÁRA PRE DETI A DORAST PODAŤ:

            -OSOBNE  DO MATERSKEJ ŠKOLY v čase od 10:00 do 12:30

            -POŠTOU ALEBO KURIÉROM NA ADRESU MATERSKEJ ŠKOLY,

            -E-MAILOM ms.habovka@gmail.com (NASKENOVANÍM ORIGINÁLNEHO TLAČIVA, ORIGINÁL DORUČIŤ PRI PRIJATÍ DIEŤAŤA),

            -ELEKTRONICKÝM PODANÍM DORUČENÝM DO ELEKTRONICKEJ SCHRÁNKY ŠKOLY

             

            Pre dieťa, ktoré dosiahlo päť rokov veku do 31. augusta 2024 (vrátane) je predprimárne vzdelávanie povinné. Dieťa, ktoré navštevuje našu materskú školu a do 31.augusta 2024 (vrátane) dosiahne päť rokov veku, sa bez povinnosti opätovne žiadať o prijatie do materskej školy automaticky od 1.9.2024 stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť a bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je potrebné k žiadosti predložiť

            • potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania toto potvrdenie vydá MŠ, v ktorej dieťa už plnilo povinné predprimárne vzdelávanie (deti, ktoré navštevujú MŠ Habovka potvrdenie nepodávajú)
            • písomný súhlas príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,
            • písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast,
            • informovaný súhlas zákonného zástupcu

             

            Viac informácii a potrebné tlačivá nájdete v Podmienkach prijatia detí do MŠ a v module PPV

             

            V prípade otázok sa môžete informovať na tel. č. 0911285959  alebo

            na email adrese: ms.habovka@gmail.com

             

            Zápis sa netýka detí, ktoré už materskú školu navštevujú.

             

            Prosíme Vás, ak bude Vaše dieťa na základe žiadosti prijaté do niektorej inej materskej školy, aby ste o tom upovedomili všetky ostatné materské školy, do ktorej ste tiež podali žiadosť.

             

            Linky:

            Podmienky prijímania detí do MŠ  https://mshabovka.edupage.org/a/podmienky-prijimania-deti-do-ms

            Elektronická žiadosť do MŠ https://mshabovka.edupage.org/register/

            Pokyny k vypĺňaniu žiadosti https://mshabovka.edupage.org/a/pokyny-k-vyplnaniu-ziadosti 

            Povinné predprimárne vzdelávanie (informácie,tlačivá) https://mshabovka.edupage.org/a/povinne-predprimarne-vzdelavanie

          • Okresné kolo Habovský speváčik

          • Dňa 19.4.2024 sa v našej materskej škole uskutočnil 22. ročník okresnej súťaže v speve ľudových piesní detí predškolského veku "Habovský speváčik".  Na začiatku súťaže naše deti privítali speváčikov a hostí krásnou habovskou piesňou Mašiny, mašiny... Ďalej nasledoval príhovor pani zástupkyne ZŠ pre MŠ Mgr. Kataríny Vrabcovej, ktorá privítala speváčikov, hostí a porotu a uviedla program. Na súťaž sa prihlásilo veľa detí z rôznych materských škôl z okresu Tvrdošín a zaspievali nám nádherné ľudové piesne. Speváčikovia reprezentovali svoju obec alebo mesto v zaujímavých a zdobených krojoch. Deti na súťaž pripravili nielen pani učiteľky, ale aj ich rodičia a rodinný príslušníci. Niektoré vystupovali s hudobným doprovodom, iné bez doprovodu. Súťaž bola rozdelená do pásiem zlaté, strieborné a bronzové. Porota víťazov rozdelila do týchto pásiem, takže nikto neodišiel bez drobnej ceny. Z našej materskej školy sa v kategórii 3-4 ročné deti bez hudobného doprovodu umiestnila v zlatom pásme Dorotka L. z triedy Zvedavkovia a z triedy Šikovníčkovia sa v kategórii 5-6 ročné deti bez hudobného doprovodu umiestnila v zlatom pásme Anička H. a v bronzovom pásme Adamko M. Poďakovanie patrí nielen pani učiteľkám, ktoré deti pripravili, ale aj Obecnému zastupiteľstvu obce Habovka za finančný príspevok na zakúpenie odmien pre účinkujúcich, pánovi Hoľmovi z Trstenskej keramiky za sponzorský vecný dar, pánovi Litvákovi za vyrezávaných drevených speváčikov, pánovi technikovi z firmy 3Omedia, pani riaditeľke a a pani zástupkyni ZŠ s MŠ Habovka, ZUŠ v Habovke a našim deťom za uvítací program, Rodičovskej rade pri MŠ a rodičom, pani kuchárkam a pani upratovačke za pomoc a v neposlednom rade pani učiteľkám za organizáciu. A na záver s dobrou náladou sme si spoločne zaspievali pieseň Na Orave dobre.

          • DEŇ ZEME

          • Dnešný deň, teda 22. apríl je v kalendári označený ako ,, Deň Zeme“ a nás práve v tento deň doobeda poctili návštevou lesníci Vladimír Michalec a Radoslav Michalec. Mali pre deti pripravený bohatý program, ktorý deti mali možnosť vnímať viacerými zmyslami. Začali ukážkou rôznych zvieratiek, kde si mohli hmatom a zrakom porovnať telá zvierat. Svoju šikovnosť predviedli deti aj pri práci s pracovnými listami, kde podľa zvukovej nahrávky určili o aké zvieratko ide a vyfarbili symbol pri danom obrázku. Na interaktívnej tabuli vnímali zrakom a sluchom čítanú rozprávku ujom lesníkom. Na veľkom plagáte sa nachádzal vymaľovaný strom javora, kde podľa vopred pripravených hádaniek prikladali obrázky, dozvedeli sa pri tom aj veľa zaujímavých informácii o lesných živočíchoch a rastlinách. Ujovia lesníci oboznámili deti aj s lesnými pravidlami, ako sa máme správať v lese. Byť potichu, aby sme vnímali krásu prírody, neznečisťovali prírodu odpadkami, deti si uvedomovali, ako je pre nás príroda dôležitá. Na záver nazaháľali a ukázali svoje zručnosti pri stavaní búdok pre vtáčiky. Táto celá vzdelávacia aktivita bola veľkým prínosom pre deti, predviedli svoje vedomosti a manipulačné zručnosti. 

          • Navštívilo nás divadlo - Rozprávkový domček

          • Dnes sme sa prostredníctvom divadelného predstavenia presunuli do rozprávky "Ako babka a dedko spolu nažívali". V predstavení sa prelínal dej so skutočným dianím a spolunažívaním babky a dedka od rána až do večera. Do diania rozprávky boli zapojené aj deti, ktoré sa vlastnou aktivitou a reálnym uvažovaním podelili o svoje doterajšie nadobudnuté vedomosti o hospodárskych zvieratách, druhoch ovocia a zeleniny. V závere rozprávky dospeli ku hlavnej myšlienke, ktorej motto znelo: "Nie len snívať, ale treba niečo preto aj urobiť, aby sa sny stali skutočnosťou". Deti si divadlo od začiatku veľmi užívali a úsmev na tvári im trval až do konca. Ako najkrajšie gesto a poďakovanie divadelným hercom, bolo spontánne objatie detí.  Viac fotografií nájdete v spoločnom fotoalbume. 

          • Exkurzia etnodom - Zuberec

          • Dňa 12.04.2024 sme sa v rámci regionálnej výchovy a oboznamovania sa s minulosťou života našich predkov, vybrali do Zuberskej drevenice, v ktorej nás privítala Mgr. Evka Janoštínová, ktoré nám priblížila život v dávnej minulosti. Deti sa oboznámili so skromným bývaním predkov, zariadením domu, spôsobe života, obživy a náplňou práce ľudí v minulosti. Deti mali možnosť preniesť sa do minulosti a vlastnou aktivitou ľahšie pochopiť a uvedomiť si, aký jednoduchý a zároveň ťažký život mali naši predkovia. Veríme, že si deti odtiaľ odniesli pekný zážitok, o ktorom vám veľmi radi porozprávajú.   

          • Školské kolo Habovský speváčik

          • V pondelok 08.04.2024 v doobedňajších hodinách sa uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže Habovský speváčik. Deti prezentovali svoje krásne hlasy pri spievaní ľudových piesní, ktoré zaspievali aj pred ostatnými deťmi. A kedže je to súťaž, postúpiť mohli iba dve deti, Anička Hrubošová a Adam  Minich z triedy Šikovníčkovia, nás budú reprezentovať na okresnej speváckej súťaži Habovský speváčik, ktorým samozrejme budeme držať palce. Ostatné deti dostali za odvahu zaspievať malú odmenu a veľký potlesk od svojich kamarátov. Tešíme sa, že nám tu vyrastajú šikovné a talentované deti.

          • Výtvarná súťaž Knihomoľ

          • „Marec – MESIAC KNIHY“ so sebou do materských škôl prináša množstvo aktivít s knihami, písmenami, príbehmi, ilustráciami, autormi, ponaučeniami a naša materská škola sa zapojila do výtvarnej súťaže s ilustráciou Knihomoľa. Deti mali podľa vlastnej fantázie namaľovať, ako podľa nich asi vyzerá Knihomoľ. Našu materskú školu reprezentovali Miško Tabačák z triedy Zvedavkovia a Lukáško Šuriňák z triedy Šikovníčkovia so svojimi originálnymi Knihomoľmi. Ich snahu a nápad organizátori odmenili účastníckym diplomom a my im srdečne gratulujeme. 

          • 21.03.2024 SVETOVÝ DEŇ DOWNOVHO SYNDRÓMU

          • Každý rok patrí dátum 21.03. dňu Downovho syndrómu. Preto aj my, chceme pokračovať v tejto každoročnej aktivite, ktorou približujeme našim deťom v MŠ, že sú medzi nami aj deti a dospelí so špeciálnymi potrebami. Na znak prejavu úcty a silodarity voči vnímaniu inakosti ochorenia sa zapájame do výzvy rozdielnych ponožiek.

            Milí rodičia, prosíme Vás o spoluprácu, aby ste tak vo štvrtok 21.03.2024 obuli deťom do MŠ dve rozdielne ponožky.      

                                                                                                                                 Za spoluprácu Vám vopred ďakujeme. 

            ​​​Ďakujeme pekne za spoluprácu :-)
          • Vynášanie Moreny

          • Naša materská škola zapája deti do rôznych aktivít spojené nielen s bežným životom, ale aj ako to bolo kedysi. Čiže využívame prvky s folklórnou tematikou. A nebolo to inak aj tento rok, keď sme sa v piatok dopoludnia celá škôlka vybrali k potoku Studená. Tam sme deti oboznámili ako ľudia v minulosti už v očakávaní vítali po dlhej zime jar. Deti niesli symbol zimy Morenu k potoku, kde sme sa porozprávali o tom z akého materiálu sa vyrába, prečo sa hádže do vody, a čo to teda znamená.... Deti sa na to tešili a mali radosť z tohto zážitku. V očakávaní pozerali, kedy sa Morena hodí do vody. Potom sme sa s ňou rozlúčili a budeme dúfať, že snáď aj ku nám už čoskoro zavíta jar. :)

          • Projekt - Čítame pre radosť

          • Naša materská škola sa zapojila do projektu s názvom "Čítame pre radosť", ktorý vyhlásilo MŠVVaM SR. Cieľom rozvojového projektu bolo zriadiť alebo doplniť triedne knižnice. Schválením projektu sme vďaka finančnému príspevku vo výške 250€ rozšírili našu knižnicu o knihy, v ktorých si majú možnosť deti listovať a tak nadobúdať nové vedomosti, skutočnosti, ale aj ponoriť sa do sveta rozprávok. Tešíme sa, že zapojenie do projektu bolo úspešné a pre naše deti prospešné :-).

          • V knižnici

          • Milí rodičia,

            je tu marec, mesiac, pre ktorý je typická práve KNIHA. Prostrednícvom aktivít v našej materskej škole sa snažíme vytvoriť u detí pozitívny vzťah ku knihám. Práve knihy obohacujú mysleľ, formojú osobnosť, ovplyvňujú vnímanie sveta, kreativitu a prinášajú nám mnoho vedomostí. V spojitosti s čítaním a prezeraním si kníh sme zavítali do knižnice, ktorá sa nachádza v materskej škole. Deti sa najskôr oboznámili s pravidlami, ktoré platia v každej knižnici a potom sa mohli ponoriť do sveta rozprávok. Predškoláci navštívili aj knižnicu v ZŠ Habovka, kde mohli nájsť viac kníh z rôznych žánrov. Každé z detí dostalo čitaťeľský preukaz, do ktorého im boli zapísané knihy, ktoré si "zapožičali". Vďaka tejto aktivite mohli zažiť to, ako funguje skutočná knižnica. Keď všetky knihy opäť našli svoje miesto, mohli sme sa vrátiť do triedy a rozprávať o krásnych čitateľských zážitkoch. Chceme povzbudiť aj vás, milí rodičia, aby ste si spolu s vašimi deťmi našli čas na čítanie rozprávok a viedli ich tak k vytvoreniu si pozitívneho vzťahu k literatúre, ktoré ich obohatí o nové vedomosti. No to nie je všetko! Strávite spolu krásne chvíle, ktoré sú pre každé dieťa nenahraditeľné. 

          • Veselé vrecúško - moje prečítané knihy

          • Milí rodičia!

            Začal sa mesiac marec, ktorý je známy ako mesiac kníh. V našej materskej škole máme každý rok aktivitu s názvom "Veselé vrecúško", ktorú už deti veľmi dobre poznajú a vždy sa na ňu tešia. Kedže vedieme deti ku knihám aj v materskej škole, chceli by sme vás milí rodičia týmto spôsobom poprosiť o spoluprácu. Deti dostanú domov papierovú knihu, do ktorej si budú priebežne počas celého mesiaca kresliť príbehy alebo rozprávky z kníh, ktoré im vy doma prečítate. Zároveň vás žiadame, aby dieťa kreslilo samo, nezasahujte mu do kresby. My sa budeme tešiť na kresby v ich knihe, ktorú budú nosiť do škôlky priebežne a ukážu ich nielen pani učiteľkám, ale aj ďalším kamarátom, prípadne aj porozprávajú o príbehu, ktorý nakreslili. Na záver si kresby spoločne vyhodnotíme a deti odmeníme. Bližšie informácie vám k tejto aktivite poskytnú vaše pani učiteľky jednotlivo v triedach. Ďakujeme

            Vaše pani učiteľky

          • Búdky pre vtáčiky

          • V dnešný krásny slnečný deň sme strávili doobedie s niektorými našimi rodičmi a starými rodičmi.  Spoločne  s deťmi vyrábali krásne krmitka, búdky a samozrejme aj potravu pre vtáčiky, ktorou budú počas tohto zimného obdobia prikrmovať vtáčiky. Deti mali nielen veľkú radosť  z prítomnosti svojich blízkych, ale aj z toho, ako mohli pridať ruku k dielu. Nerobilo im problém pribíjať klince, namiešať zmes ako pokrm. Na záver oživili búdky a krmitka zdobenými rôznymi prírodninami alebo maľovaním podľa vlastnej fantázie. Náš školský dvor bude, tak vyzdobenými krásnymi farebnými búdkami a obohatení spevom vtáčikov, ktoré sa budú prikrmovať potravou, o ktorú sa budú spoločne starať.

        • Vitajte na stránkach našej školy